Citatsamling
Här finns klassiska Julius-citat, och olika uttryck som Julius använder.

2004:

Det börjar att dra ihop sig till födelsedagskalas igen, och Julius har planerat sedan sommaren... Han vill helst ha både fiskdamm och skattjakt, men vi har sagt att han får nöja sig med ett av alternativen. Och så vill han helst bjuda många kompisar såklart, men även där försöker vi begränsa oss litegrann.
En dag när kalaset kom på tal tyckte Julius att vi måste byta färger innan den stora dagen. Jag förstod inte vad han menade, men med lite mer förklaringar så klarnade det.
– Vi måste byta färger på tapeterna, för alla mina kompisar har redan sett de här tapeterna. Det måste vara nya färger.
Jag provade att förklara att man kan inte tapetsera om inför varje gång man får besök, vet inte om det riktigt gick in. Sedan dess har han bestämt att det bara ska vara barn som inte varit på hans kalas förra året som ska komma i år. Om det beror på att de ska uppleva tapeterna som nya eller om det är någon rättvisetanke känns lite svårt att avgöra...

Julius har räknat ut hur det är med kärleken. Han sörjer litegrann att hans tjej Ottilia hellre leker med en ny kompis - Linda. Och en gång när vi åkte bil och lyssnade på Stevie Wonders "Masterblastin'" diggade han först loss rejält. Sedan blev han helt stilla. När vi frågade varför han blev så stilla berättade han eftertänksamt vad han suttit och funderat på:
- Han sjunger så vackert. Jag önskar att jag kan sjunga så vackert, för då kan jag sjunga för Ottilia så att hon kan bli kär i mig.
Ja, vad säger man?

2003:
Julius har räknat ut vad han ska jobba med i framtiden. Han ska starta en maskfabrik. Han berättade om den för oss en kväll, två veckor före jul. "Min fabrik ska vara en maskfabrik och det ska kosta sex kronor att jobba där. Vi kan göra olika maskar - en som kan flyta, en som kan hoppa. De ska kosta 15 och 20 kronor. Sen gör vi en som kan gå, den ska kosta 30 kronor. Men det är för dyrt."

Planerna för framtiden inkluderar också familjen. Han vet redan att han ska "bli kär med Ottilia", en flicka på hans dagis som han tycker väldigt mycket om. "När jag blir stor ska jag bli kär med Ottilia. Vi ska gifta oss. Och sen kan vi låna Malte".

Han har ett ganska brett ordförråd, och kan lägga till ord som han kanske inte alltid har förstått betydelsen av, och som låter ganska vuxna. Bland annat ingår "förskräckligt" och "förfärligt" i vokabulären. Försiktigt heter "föfickit". Och när vi satt och åt lunch en dag sa han: "det var det värsta vad gott det här var!".

Häromdagen vid frukostbordet skulle Julius berätta något häpnadsväckande, och lade till "jag har aldrig sett på naken". Det lät lite kul, och var rätt svårt att hålla sig för skratt...

Vissa ord som Julius använder har egentligen en annan innebörd än vad man kan tro. Om han till exempel är mätt pratar han om att det är fullt med mat i hans skelett, och skelett heter "läsk". "Det är fullt i läsket mage". Dessutom heter kollage "mustasch", och bensin heter "medicin". Mormor blev lite förvirrad när han pekade på några stora dunkar och förklarade att man kan ha medicin i dem...
När han leker tjuv och polis sätter han bovarna i "skinkan". Han har också gjort en ganska logisk tolkning av detta med glasögon och kallar dem för "lösögon".

När Julius ska berätta att något går jättefort, är jättestort eller att han är ohyggligt stark så finns det ett användbart uttryck: "Hundra meter kilo". Exempel: "Jag är hundra meter kilo stark"

Julius är lite rädd för poliser, efter att ha sett Kling och Klang jaga Pippi Långstrump. Mormor jobbar ju i polishuset, så under ett besök på hennes jobb träffade vi några uniformerade poliser.
Julius var rätt så reserverad, och sa inget mer under det besöket. Men när vi kommit ut ur polishuset kom det lite försiktigt: "De tog inte mig."

När vi berättade den stora nyheten, att Julius skulle bli storebror, började vi med att säga att mamma hade en bebis i magen.
Julius reaktion på det var: "Du har ätit upp den!?" Så vi fick prova att berätta om det på ett annat sätt.

Även efter att vi försökt förklara för honom hur bebisar kommer in i magen hade han länge föreställningen att de kom in genom munnen, och att de skulle komma ut samma väg. En dag kom frågan:
- Ska du fara till sjukhuset och ta bort alla tänderna?
- Nej, varför då?
- Så att bebisen kan komma ut!
Omtänksamt av storebror, att tänka på att bebisen skulle slippa passera alla mina vassa tänder.

Senare berättade han för en mamma på dagis hur det gick till med bebisar. Att mamma haft en bebis i magen i 30 veckor, och att den kom ut genom rumpan. Nästan rätt i alla fall.