Vecka 44
På tisdag fyllde Jonas år, och han blev uppvaktad med presenter och smörgåstårta på morgonen. Han fick snickarbyxor av familjen, så nu är munderingen komplett.
Uppvaktningen började redan på måndag, då mamma och pappa kom förbi med presenter och tårta. De kunde inte komma på tisdag, så nu har vi firat Jonas i dagarna tre... Sen fortsatte jag firandet resten av veckan också, genom att äta upp resterna av prinsesstårtan, en bit varje kväll.
På torsdag fyllde mamma år, så då åkte vi dit och hälsade på. Först gick jag och småkillarna på stan för att leta present, och Julius fick välja. Han tyckte att vi skulle köpa blommor till mormor. Och så fick det bli.
Julius ville gärna följa med en liten kille som heter Johan hem efter dagis på torsdag, men vi bestämde att han skulle få komma dit på lördag i stället. Tyvärr blev det inte så.
På natten mot lördag vaknade vi av att Malte skrek och grät, och när jag tog upp honom var det som att han hostade blött på min rygg. Jag tänkte inte mycket mer på det, och vi lyckades få honom att somna om. På morgonen sedan kräktes han efter frukost, och då förstod vi att han fått magsjuka och att det var lite kräks som kommit inatt...
Julius verkade emellertid okej, åt ordentligt med frukost, och satt i soffan för att titta på barn-TV. Jonas satt med Malte bredvid, och tyckte att det var lite konstigt att Malte luktade så mycket kräks, fastän vi duschat honom så noga. När han tittade åt sidan såg han Julius sitta med kräks fulla famnen. Han ville inte gå på toan, för det var ju barn-TV. Som tur var hamnade inget i soffan, och Jonas lyckades få in Julius i badrummet utan att spilla. Sedan kräktes han för att han tyckte det var så äckligt, så då fick mamma rycka in...
Sedan blev det mest att tvätta barn, tvätta kläder, tvätta handdukar, tvätta sofföverdrag och trösta hela dagen... Malte slutade kräkas efter frukost och verkade må ganska bra, men han var rätt dålig i magen ändå. Julius därmeot var helt slut, kräktes om han fick i sig tre teskedar av någon dryck, och var jättelös i magen. Tillslut somnade han av ren utmattning. Vi fick rådet att ge honom en tesked med vätskeersättning var 5:e minut, och efter att ha gjort det i två timmar var han såpass okej att han kunde få i sig lite cola och blåbärssoppa. Sen började mamma må dåligt... Men det blev inte mer av det än illamående, tack och lov!
På söndag skulle vi ha invigning av Milkoland på Jamtli i Östersund. Jag kände mig inget vidare pigg, men det var bara att släpa sig iväg... Invignignen gick bra, och killarna var såpass pigga att de kunde komma och titta en stund. Julius träffade några av sina kompisar från dagis, och sen gick de hem och vilade.

Vecka 43
På måndag var det utvecklingssamtal för Julius på dagis. Som vanligt tog det betydligt längre tid än planerat, undrar om dagispersonalen tycker att man är hur jobbig som helst som bara frågar och frågar... De är duktiga på att hålla masken i alla fall.
Julius har haft lite hyss för sig under hösten, och vi vet inte om vi ska tro att det beror på att han går sitt sista år på dagis, så att han är en av de stora killarna. Han kan vara lite taskig med de mindre, och det tycker vi inte om att se. Jag pratade med dagisfröken om det, och de skulle ta upp det lite extra. De jobbar med kompismärken på daigs, ett märke som man får när man blir utsedd till veckans kompis, för att man gjort något bra. Det fungerar jättebra, och barnen får bra och positiva exempel på hur man ska bete sig mot människor i sin omgivning.
I helgen åkte vi upp till stugan. Resten av familjen Nilsson var också samlade, vilket kan vara lite mer ovanligt numera, då både Jonny och Jörgen har flyttat långt hemifrån.
Vi firade Jonas och Jörgens födelsedagar som infaller nästa vecka. Det var kläder som dominerade presentskörden, men de hade lite olika användningsområden. Jörgen fick bland annat skoterhandskar, och kunde visa upp den nya skotermundering som han skaffat sig. Jonas fick en snickarväst, bland annat, så han vet vad han ska göra i vår...

Vecka 42
På fredag blev killarna hämtade av mormor. Jag och Jonas träffade våra nya grannar på torpet, berättade om våra byggplaner och bjöd på lite fika. Det var väldigt trevligt att träffas, och det känns så bra nu inför bygglovsansökan att veta att de tycker att våra idéer är okej.
Vi stannade på middag hos mormor och morfar, och sen hann vi inte göra så mycket mer förrän det var dags att åka hem och natta en trött Malte.

Vecka 41
Veckan har förflutit som de flesta andra... Det var föräldramöte på killarnas dagis på onsdag, och jag pasade på att vara på Maltes avdelning för att träffa de föräldrarna. Den längsta diskussionen rörde huruvida barnen ska få glass på födelsedagarna eller inte, med tanke på sockerinnehållet. Jag vet inte om vi riktigt kom fram till någon slutsats, men jag tror att de flesta tyckte att det var rätt okej.

Vecka 40
På lördag firade vi Irmas ettårsdag, lite i förskott. Vi tyckte att vi var jättekul som köpt ett glittrigt, blankt plastinslagningspapper till hennes paket. Men Irma tyckte att det var skitläskigt. Hon grät när vi öppnade paket och hon hörde ljudet av papperet. Det blev lite bättre när paketen kom fram på golvet, men inte var det riktigt bra... Kanske var hon lite trött också.
Vi fikade tårta också, och Julius såg fram emot att smaka tårtan med marsipan på. Han har nämligen ett Alfonsspel till datorn där man bland annat kan göra tårtor, och när han gjort det har marsipantårtan sett så god ut. Och mormor hade sett till att det inte skulle vara för mycket vispad grädde i tårtan, för det gillar han inte heller. Hur det nu var blev det ganska mycket tårta över till mamma, för det där med marsipan var nog tyvärr inte heller helt populärt.
Malte håller väl på att komma över värsta svartsjuketendenserna, men det är inte riktigt bra ändå. Idag var han rätt grinig, men när Irma skrek för full hals blev han tyst och snäll. Han undrade kanske vad som stod på.