Vecka 14
På måndag fick vi besök av några mammor som kom och fikade tårta. Eftersom alla barn och mammor varit sjuka i omgångar så har jag inte kunnat bjuda på födelsedagstårta förrän nu. Och även denna gång blev det lite manfall, på grund av sjukdomar. Malte och Julius har också varit lite snuviga ett tag, men jag har trott att det var på väg att gå över. Bara några timmar efter att mammorna gått härifrån kände jag att Malte kändes väldigt varm. Han hade fått feber, och verkade inte alls vara på bättringsvägen längre...
På tisdag var jag på utvecklingssamtal på Julius dagis. Allt verkar fungera bra, Julius har kompisar att leka med, han är duktig på att prata och berätta hur han känner och han är väldigt intresserad av bokstäver, siffror och datorn. Det låter ungefär som hemma.
På tisdagsgruppen idag hade de lekt bokstavståg, där de åkte tåg mellan de olika rummen på dagis och letade efter saker som började på olika bokstäver. På a bestämde de att de skulle leta efter en apa. Men den apa de hittade var Julius inte helt nöjd med, för det var ju en gorilla, och den börjar inte på a. När de kom till bokstaven f provade Julius att göra ord som började på f för att komma på vad de skulle leta efter. Och så kom han på et bra ord: fet. När de inte hittade något som var fett så fick fröken skriva ordet på en lapp, så kunde de hitta den.
På fredagkväll packade vi in oss i bilen och åkte till Karbäcken för att börja vårt påsklov. Vi fick en jättefin helg, med kanonväder på lördagen. Vi var ute hela dagen, grillade mackor och korv, och solade. Och både Jonas och Malte sov ute i friska luften på eftermiddagen.

Vecka 13
Malte kan låta rätt så grym nuförtiden. Han morrar mer än han pratar. I veckan när vi var på stan så morrade han åt ett barn i en klädaffär, så att det barnets pappa blev helt förskräckt. Jag avslöjade att vi hade tänkt att döpa honom till Morrgan ett tag, eftersom han faktiskt morrade sådär när han var riktigt liten också.
När han sitter nu så kan han snurra runt sig i cirklar, och på det sättet förflyttar han sig någon decimeter åt olika håll. Han har ännu inte visat upp något intresse för att krypa, men han snurrar gärna omkring så att han t ex kommer åt att öppan nedersta lådan i vitrinskåpet och ta fram ljusstakar och stearinlljus. I veckan när han låg på golvet i vårt sovrum så stryckte han sig själv bakåt med hjälp av armarna så att det mesta av honom hamnade under sängen, och jag fick dra farm honom igen.
Det märks också att han blivit mer medveten på att han kan ana sig till vad han får och inte får göra. När han går och rycker i gardinen i vardagsrummet och vi säger att det är ajaj så skrattar han högt. Och i veckan knyckte han ett par strumpor som Jonas lagt fram och gikc runt med dem i gåstolen. När jag såg honom med dem så tittade han först bara på mig. Så sa jag till honom att de där fick han inte ha. Då vände han snabbt som blixten och sprang åt andra hållet för att smita ifrån mig.
Julius verkar gilla den delen av storebrorsrollen som går ut på att han får vara med och uppfostra Malte. Han hjälper ofta och gärna till med att säga till Malte när han går till gardinen. Och så vill nog Julius väldigt gärna vara stor och duktig, föär han erbjuder sig hela tiden att hjälpa till om man ska laga mat, diska eller baka. Han brukar hjälpa mig att städa också, åtminstone med dammtorkningen. Men sedan brukar det vara nog.
På torsdag den här veckan kom Linus, Nina och Alice hit och hälsade på. Det blev två intensiva och roliga dagar, då vi hann med förvånansvärt mycket, och killarna höll sams hela tiden. På torsdag hämtade vi dem på järnvägsstationen, och när vi kom hem gjorde vi våfflor eftersom det var våffeldagen. Sedan promenerade vi till Badhusparken och lät killarna leka där. När vi kom hem blev det filmstund medan vi lagade pizza, och efter maten bar det av til badhuset. Vi hann inte med någon särskilt lång badstund, men alla verkade nöjda och belåtna, även Malte och Alice. För Alice var det första gången i ett badhus. Det var lite annorlunda, och kanske lite läskigt, men när hon smält de första intrycken gick det hur bra som helst.
På fredag åkte vi med buss till Jamtli, och tillbringade mest hela dagen där. Först var vi ute, och sedan gick vi omkring bland utställningarna. På vägen hem gick vi förbi Badhusparken igen, och stannade vid en skateboardramp. Linus ch Julius hade nog kunnat hålla på och springa upp och ner i den hela eftermiddagen... När vi kom hem igen blev det filmstund och matlagning. Jesper kom hit och åt med oss, och sedan drog hela familjen vidare till Dorotea.
Under helgen stannade vi kvar i stan och tog det lugnt. På söndag tog vi en promenad till mormor och morfar, och de bjöd på våfflor. Smaskens.

Vecka 12
Den här veckan har jag varit rätt förkyld, så på onsdag fick Jonas stanna hemma och ta hand om killarna så att jag kunde vila. Efter några turer fram och tillbaka så fick jag på fredagen komma till en läkare som konstaterade att jag hade bihåleinflammation och skulle äta penicillin. Så den här veckan har jag inte varit någon vidare aktiv mamma, och killarna har mest fått anpassa sig till mitt tempo. För Julius del har det inneburit att det blivit en hel del tid framför datorn eller olika filmer. Och Malte har suttit i gåstolen mest hela dagarna
På lördag var det min födelsedag, och jag fick några timmar själv på stan för att köpa vårkläder till killarna. När jag kom hem igen så hade Jonas vait och handlat blommor, mat och godis till ikväll. Sedan fikade vi tårta och hade det allmänt mysigt hela kvällen.
Söndag blev också en rätt lat dag. När Malte somnat om vid halv tio så la vi oss i sängen igen, och så fick Julius höra "sagor på ryggen". Det var jättemysigt. Maltes framtänder i överkäken har spruckit fram i veckan. Den 18/3 kom första tanden i överkäken, och den 21/3 kände vi den andra. Så nu har ha fyra tänder, två uppe och två nere. Dessutom ser det rätt vitt ut bredvid framtänderna i överkäken, så de tänderna är nog också på gång.
Det har gått bättre med maten också nu, och så har vi börjat ge välling på kvällarna. Vårt enda bekymmer har varit att hitta en napp som passar honom och som släpper igenom vällingen lagom snabbt. Nu verkar vi ha lyckats med det, så varje kväll blir det en slurk välling innan han ammar. Nu sover han bättre på nätterna, och vaknar först klockan fem för att äta.

Vecka 11
Denna vecka har Malte fått prova på vad det innebär att vara fotomodell. Vi har köpt två undervattenskameror för att ta kort på våra badande och dykande bebisar, och på onsdagen var det dags att prova dem. Malte, Matilda och Meja fick dyka och posera för kameran så det stod härliga till. Hoppas att bilderna blir bra.
Jag har börjat känna mig lite stressad för detta med maten och att Malte knappt äter någon "vanlig" mat. Några skedar bara, sedan är det nog och så vill han amma. Eftersom det bara är några veckor kvar tills att Jonas ska vara hemma med honom så måste det snart börja fungera. Dessutom så sover han sämre på nätterna nu, han har börjat vakna och äta igen, så han vaknar vid 01.00, 03.00 och 05.00 och äter. Lite jobbigt, nu när man vant sig vid att han sovit så bra.
På torsdagkväll åkte vi upp till Hoting, med vår nyköpta släpvagn. Stor som ett hus. Resan upp tog lite längre tid än vanligt, men eftersom killarna ändå sov i bilen så gick det bra ändå. På fredag fortsatte vi till Karbäcken, och hade en jättehärlig dag ute i Maltesbackarna. Julius åkte bob, och så fikade vi bullar och drack varm choklad. När Malte vaknade var det emellertid slut på friden. Han ville inte sitta ute på något renskinn, så då åkte vi tillbaka till stugan igen.
På kvällen kom Lars, Peter och Helena och åt middag med oss. Julius blev lite störd av oss vuxna som bara pratade när han skulle se Gladiatorerna, men det gick nog bra ändå. Han tycker jättemycket om att vara med Helena, och han visade henne djurboken som finns i farmor och farfars stuga.
På lördag kom farmor och farfar till stugan. Vi gjorde en kort utflykt, men hann gott och väl med att fika stor matsäck ändå... När Malte vaknade fick han också lite käk, men sedan blev han less igen. Han verkar inte riktigt uppskatta skoterutflykterna. Han sover gott medan vi åker, men när vi är framme och han är vaken så är inget bra. Och när vi kom tillbaka till stugan igen, och satte honom i gåstolen, så blev han helnöjd och sprang iväg medan han gjorde små lyckotjut.
Malte har ätit bättre i helgen, och det verkar som att hemligheten hette burkmat. Nu har vi köpt ett litet förråd, och så får vi se hur det går när vi kommer hem igen.

Vecka 10
På mådag och tisdag var vi uppe i Borgafjäll. Malte mådde bättre efter vad vi tror var tredagarsfeber, och på måndag gjorde vi en utflykt hela famlijen. På förmiddagen var det mulet och blåsigt, och Malte vaknade ganska omgående när vi kommit fram till vårt utflyktsmål. Han var lite ledsen och trött, och ville inte äta den smörgås och banan som jag tagit med. Det blev amning i pulkan i stället, och efter en stund bestämde vi oss för att åka hem igen. Men då sprack det upp och blev klarblått, så vi tog en lite längre tur istället. Malte somnade i pulkan, och så hittade vi en övergiven hängdriva i lä. Så vi blev kvar ute i några timmar till.
Julius har provat på att åka skiboard. Han är riktigt duktig på att hålla balansen. Men lite knepigt är det förstås.
På tisdag var det strålande väder, och vi åkte en bit efter Gittsjöleden, till hängdrivorna där. Vi skulle såklart till den drivan som låg längst bort, mest otillgänglift, så på vägen dit körde vi fast. Jonas fick hålla på och skotta, lyfta och köra upp spår ett tag innan han fick med pulkan och allt. Julius, Malte och jag gick den sista biten.
När vi väl var framme blev det en jättefin dag. Vi satt och solade oss, Malte somnade om och sov mest hela eftermiddagen, och Julius klättrade runt i drivorna, lekte Gladiatorerna och åkte nerför backarna.
På tisdagkväll åkte vi hem igen, och kom fram till Östersund vid elvatiden på kvällen.
Vi tog det lugnt på onsdag, och ägnade mest hela dagen åt att packa upp, och tvätta lite. Fast vi hade redan tvättat i Borgafjäll, så det var inte så himla mycket smutstvätt.
På torsdag gick jag med killarna till Jamtli och deras öppna förskola. Det var trevligt, fast lite kallt på golven. Vi blev tvugna att gå och fika inne på museet för att få upp värmen innan vi gick hem. Eftersom alla barnstolar var upptagna så fick jag bära och hålla i Malte i famnen hela tiden, medan jag skulle serva Julius och mig själv. Det blev lite meckigt, men det gick!
På fredag gick vi en kort stund på Gregioriemarknaden, och så satt vi i Badhusparken och solade oss och fikade tillsammans med de andra mammorna. Julius lekte på isen så det stod härliga till. Han sprang runt i iskarusellen i säkert en halvtimme. Men då blev han nog lite trött, för på slutet ramlade han flera gånger. Benen hann väl inte riktigt med längre. Så då gick vi hemåt. På vägen hem fick Julius köpa en heliumballong för sina egna pengar, han köpte en Stitch-ballong för 60 kronor. Det var nog det bästa med den dagen.
Lördagkväll var det kalas tillsammans med resten av föräldragruppen. Det blev jättetrevligt, och Julius uppförde sig otroligt bra, fast han var lite väl närgången med bebisarna ibland. Han blev jättelycklig när han hittade godisskålen efter maten, och när vi konstaterade att det var lördag och då får man äta godis.
Sedan blev det en slapp och slö söndag. Jonas åkte och grejade med skoterpulkan, och vi tog det lugnt här hemma. Det har varit frivisning av Disneykanalen i helgen, så Julius har suttit framför TV:n när han fått tillfälle.
På kvällen kom Nina, Alice och Jesper och hälsade på, på väg hem till Stöde. Julius fick världens fart, som han kan få när det kommer besök.
Malte har börjat "prata" mer med oss, nu är det långa haranger med "mamamamama" och "babababa". Det låter jätemysigt.