Vecka 27
I veckan har vi mest tagit det lugnt. Julius har varit väldigt ivrig på att få komma ut och fiska, först gräver han upp sina kompisar maskarna ur komposten, och sedan kan han gå och ta på sig flytvästen och bara vänta... Han gjorde först ett försök att fiska från stranden tilsammans med farmor, men då var det mest farmor som fick fiska och så ägnade sig Julius åt att titta på stenar.
I mitten av veckan åkte vi ut på en liten båtutflykt, tog med matsäck och fiskespön och fiskade lite alldeles nära grillplatsen vid bäcken. Julius tjöt och tjoade av glädje när vi tuffade iväg med båten. Men sedan när det inte hände något blev det lite för långsamt för honom, så då ville han mest bara grilla korv. Han lyckades också böta ner sig om föttarna mer än vad som borde vara möjligt under denna lilla fisketur. När han klev i land hade han så bråttom att han klev ner i vattnet. Och när han sedan skulle kliva i båten igen, med strumpor som torkats vid elden, och farmors "innerskor", tillverkade av en gammal plastpåse, så klev han i vattnet igen och dränkte stövlarna... Men han klagade inget i alla fall.

Vecka 26
Vi började veckan med ett besök i Stockholm. För att slippa fundera över trafikregler och parkeringsavgifter så tog vi tåget, och vi åkte från Uppsala vid åtta-tiden på morgonen.
Väl framme i Stockholm skulle vi ta bussen till Djurgården och det var lite stökigt. Mycket folk och många bussar att välja på, men ingen som släppte in folket som väntade... Till slut kunde vi kliva på en buss, men då bar det sig inte bättre än att Irma tappade en strumpa när de skulle kliva på bussen, och vi upptäckte det inte förrän bussen startat och körde iväg från den lilla vita strumpan på trottoaren. Som tur vad fanns det ombyte med, så hon slapp frysa om foten.
Fösta anhalten på Djurgården blev Junibacken. Även här blev det lite förvirrat när vi skulle gå in. Vi trodde att man inte fick ta med barnvagn, så Jonas bestämde sig för att vänta ute med Malte som somnat och inte borde behöva ryckas upp ur vagnen. Senare kom vi fram till att det gick bra att ta med barnvagnen in, Malte vaknade och Jonas skulle komma in. Men då fick han köa en stund. Så det tog nog en halvtimma innan vi alla var inne. Och Julius var väldigt otålig att få åka med sagotåget, men så när alla kommit in mötte vi en kvinna i personalen som rekommenderade oss att vänta med det eftersom kön till sagotåget hunnit bli så lång. I stället gick vi till Mumindalen där man kunde gå in i Mumuntrollens hus, åka rutschkana ner i dammsugaren och leka på en båt. Och slåss med Morran... Julius vågade först inte gå in till Morran, men när han väl samlat mod till sig var han oövervinnlig! Han kom springande för att berätta om hur han slagit och sparkat på trollet, men sedan hade han inte tid att stå stilla en sekund, för han ville bara tillbaka!
Efter Mumindalen och lite lunch blev det så dags för sagotåget. Kön ringlade sig ganska lång dit även efter lunchen, men det fanns mycket att göra medan vi köade. Julius sprang iväg och lekte, så att vi nästan trodde att vi tappat bort honom ett tag... Sagotåget var spännande, fint och lite läskigt. Julius tyckte att det var jätteroligt och ville gärna åka igen, men det skulle innebära en halvtimmes köande till, så det fick vara. Då lekte han i Pippi Långstrumps hus tills det var dags att gå vidare. Och så fick han höra en saga med Maggan, och välja en bok i bokhandeln. Det blev en faktabok med Rut och Knut, om mat.
När vi lämnat Junibacken gick vi till Skansen. Vi tog bergbanan upp, fikade bamsestora glassar och gick via en lekpark till akvariet. Julius tyckte att det var rätt spännande med krokodilerna, nakenmössen och fiskarna som han kände igen från Hitta Nemo. Och sen var det kul att få provklappa en orm också. Men stora håriga spindeln ville han inte klappa (tror jag det!). Han fick köpa en liten blå orm där också, som han genast döpte till Mats. När vi kom ut berättade han att han helst velat ha en röd orm, men eftersom vi redan gått ut var det inte så mycket att göra något åt, så det fick bli en blå Mats.
Vi tog Djurgårdsfärjan till Gamla stan när vi skulle åka hem, och åt middag på Pizza Hut innan vi åkte tåget till Uppsala. Innan vi var i Uppsala var klockan halv tio, och det var dags för småttisarna att sova för länge sedan. Men de höll sig på gott humör hela dagen, fast den blev så lång. Det är två duktiga och snälla killar vi har. Och Irma var lika snäll hon.

På tisdag tog vi det lite lugnare. Vi packade ihop oss på förmiddagen och strosade mest runt i Uppsala resten av dagen. Fikade lite glass och åkte hem till Maggan och Erik innan regnet kom. Jonas och Julius passade på att åka lite go-cart, och de fick göra det fast det inte riktigt var tillåtet... Jag tror att båda två tyckte att det var lika kul.
Efter middag på Max (mums!) så åkte vi uppåt mot Sundsvall och Östersund. Och nu sov båda barnen så snällt.

På onsdag när vi kommit tillbaka till stan blev det såklart lite att göra med att tvätta och packa om inför de två veckorna som vi skulle tillbringa i Karbäcken. Men vi hann med att fika med mammagruppen också, och planera lite för en träff den 17 juli då vi ska fira småttisarnas ettårsdagar. Det ska bli kul! När vi packat färdigt på torsdag eftermiddag åkte vi upp till Karbäcken.
Midsommar firades med barndans på logen, middag hos Kaj-Gunnars och sedan vuxendans på logen. Julius kände sig inte så dansant när vi åkte på barndansen, han var mest intresserad av lotterna. Men när Jonas menade på att det bara var de som dansade som fick lotter så var han snabbt uppe på dansgolvet. Tyvärr vann han inget på de lotter han fick köpa sen, men sånt är livet. Det blev en trevlig dag, och även om det var lite dåligt väer på förmiddagen så sprack det upp på eftermiddagen och kvällen så det blev jättefint väder.

Vecka 25
Sista veckan på jobbet innan semestern! Det blev en väldigt intensiv vecka, både på jobbet och hemma.
På fredag hjälpte Jonas mormor och morfar att flytta ur lägenheten på Regementsgatan till deras nya bostadsrätt. Mormor tog hand om Malte och Julius. Mitt på dagen gick de ner från Solliden till nya lägenheten för att kolla hur det gick för flyttgubbarna, och sedan blev de kvar där. Malte fick tillbringa rätt mycket tid i barnvagnen, så det var han inte särskilt nöjd med mot slutet av dagen. Och Julius hittade en ny vän i lekparken utanför.
På lördag bar det av till Uppsala för en kort semesterresa. Vi stannade i Stöde på vägen ner för att hälsa på Jesper och Nina, som även hade besök av Ninas familj. Efter en riktig festmiddag åkte vi vidare söderut. Vi hade räknat ut att killarna skulle sova i bilen eftersom vi åkte på kvllstid men inte... Julius satt vaken precis hela vägen och undrade vad vi skulle hitta på när vi kom fram till Uppsala. Och det spelade ingen roll hur mycket vi försökte förklara att det inte skulle hända något spännande, han kunde inte slappna av och somna ändå. Malte sov till en början men vaknade vid Tönnebro och var sedan vaken resten av resan ner till Uppsala. Han var inte särskilt nöjd över att vara vaken, men kunde inte somna om heller. Och det resulterade i en hel del skrik och smågnäll i två timmar. Det kändes rejält skönt när vi kom fram till sist!
Efter en god natts sömn var vi redo för lite utflykter i Uppsala. Maggan och Erik kom och hämtade oss, och så gjorde vi i ordning en lunchsallad och hade picknick i Botaniska trädgården. De hade en utställning med fågelskrämmor där som inspirerade Julius till att senare vilja bygga en fågelskrämma i Karbäcken (men det är en annan historia). Efter Botaniska trädgården gick vi till Pelle Svanslös hus och kollade runt lite. Det var som en stor lekstuga, där det viktigaste uppdraget var att samla så många fiskar som möjligt. Julius blev inte så glad när jag tyckte att han måste dela med sig av de fem-sex fiskar han samlat på sig till de andra barnen som också ville leka med dem. Han blev inte så glad, men gjorde som han blev tillsagd. Sedan såg jag att det var två syskon som samlat en stor korg full med låtsasfiskarna, och som inte tänkte ge sig förrän de fått varenda fisk i huset... Då kändes det som att jag tillrättavisat fel person.
När vi klarat av Pelle Svanslös hus gick vi upp till slottet och tittade på kanonerna. Julius tyckte att det var jättespännande att räkna ut var man skulle träffa om man skjöt med kanonerna. Några pekade på domkyrkan, och en annan rad med kanoner pekade rakt ner i Botaniska trädgården. Sedan gick vi till domkyrkan och tittade runt. Julius var ganska fascinerad över alla kungar och viktiga personer som hade sina gravar i kyrkan, och han frågade hela tiden hur gamla de blivit och varför de dött.
Sedan blev det grillning hos Maggan och Erik, men på grund av lite varierande väderlek så åt vi inomhus. Malte och Julius hade otroligt roligt med nya katten. Malte drog den i svansen, och Julius våldskramade den i soffan framför TV:n. Men det verkade inte bekomma den stackars katten särskilt mycket... Sen var det dags att åka till Petras och Eriks lägenhet för att sova, och så var den dagen slut.

Vecka 24
Den här veckan var den sista veckan på vårterminen för Julius, så efter fredag blev det sommarlov. På tisdagkväll var det stor avslutning med grillfest för hela familjerna, och så bjöd dagis på tårta och kaffe efteråt, och barnen hade sånguppvisning. Men Julius ville inte sjunga något. Det började ganska bra på uppträdandet, men sedan började Julius dra i en ballong som hängde i taket, och blev tillrättavisad av sin fröken. Då blev han lite trulig, och sen stod han tyst rätt upp och ned under resten av showen.
Det kändes lite bra att hinna prata lite med personalen också, inför Maltes inskolning. Julius dagisfröken Anna-Lena trodde att det skulle gå bra för Malte, för han var väldigt nyfiken och for fram och kollade in alla skåp och leksaker på dagis. Hoppas att hon har rätt.
På både torsdag och fredag var det lite festligheter för barnen på dagis, med glassätning och firade av de barn som fyller år under sommaren. Sedan fick de städa ut och fick med sig teckningar och andra alster hem. Så det känns nästan som att man har ett skolbarn här hemma...
I helgen åkte vi upp till Karbäcken. Vi åt middag med Peter och Helena på lördagkväll, och Julius roade sig kungligt med deras hund Tex.

Vecka 23
I veckan har vi varit hemma tillsammans alla fyra, eftersom jag har varit sjukskriven. Vi har mest tagit det lugnt, och eftersom det har varit så vackert väder så har vi varit ute i en del lekparker på eftermiddagarna.
Julius har blivit helt besatt av att få spela fotboll. Han har fått en läderfotboll, som enligt bilder på bollen tål alla väder, så han kallar den för väderbollen. Vi hinenr knappt avsluta en aktivitet förrän han säger att han har tråkigt och att han vill ut och sparka boll. Häromkvällen när vi såg på nyheterna och han såg en intervju med en fotbollsspelare inför EM så konstaterade han att han också ville spela i ett lag och spela matcher. Så nu är det väl snart dags att kolla upp om det finns någon fotbollsträning för såna här småkillar.
När vi köpte bollen till Julius köpte vi även en lära-gå-vagn till Malte, eftersom han varit så ivrig på att stå upp och hålla i sig i möbler, och att få gå på promenader och hålla oss i händerna. Men vagnen var inte så kul. Det var lite läskigt nästan, och när han ramlade på rumpan flera gånger, för att vi inte bromsat vagnen nog bra, så fick det vara bra. Nu vägrar han att gå när han står och håller i den, och han vill heller inte hålla i sig i den, utan då står han bara och gnäller. Vi får låta den stå till sig ett tag, så blir det kanske bättre sen.