Vecka 31
Jag, Jonas och Malte har börjat veckan med att vara upp ei stugan i Karbäcken, medan Julius varit med mormor och morfar i Borgafjäll. Vi hade hoppats på fint väder, men de förhoppningarna blev det inget av. Det har regnat både på måndag och tisdag, så vi har egentligen inte gjort något särskilt. En dag staplade vi ved i vedbon, och det var ungefär allt.
På tisdagkväll bjöd vi familjen på middag hemma hos oss. Malte var inte på något tjusarhumör direkt, och verkade faktiskt svartsjuk när han såg att mormor kom med ett annat litet barn i famnen (Irma). Han var grinig hela middagen, och fick lägga sig och sova mycke tidigare än vanligt.
På onsdag började vi dagen med picknick i Sommarhagen, med vacker sommarmusik som spelades av en stråkduo. Det blev en väldigt skön början på dagen. När picknicken var över åkte vi in till stan för lunch på krogstråket, och minigolf i Badhusparken. Julius lyckades slå en hole in one på en av de svåraste banorna (mamma slog 7 slag på samma bana), och var nog ganska nöjd med det äventyret. Sedan åt vi middag hos mormor och morfar innan vi åkte hem och nattade trötta barn.
Eftersom det fina vädret äntligen kommit så åkte vi till Storsjöbadet på torsdag, och låg i och vid poolerna hela dagen. Vi träffade på våra grannar också, så Julius hade lite sällskap av Celine och Erik. Det var uppskattat. Vi stannade på badet tills klockan var efter 16.00 på eftermiddagen, och ändå tyckte Julus att han knappt hunnit med att ha något roligt ännu. Men dåvar det hög tid att åka hem, för solen började bränna på de kroppar som inte sett solljus sen förra sommaren... Eftersom vi är ansvarsfulla föräldrar så aktade vi Julius oh Malte för solen, så de klarade sig bra. Men jag och Jonas är röda som kräftor.
På torsdagkväll kom mormor och morfar och satt barnvakt medan mamma och pappa gick ut på krogstråket och tittade på Moneybrother. Vi hade lovat Julius en myskväll med popcorn, och hann inte ens utanför dörren innan han sagt till dem att det var dags att börja poppa! Men de väntade ändå tills efter att Malte gått och lagt sig. Och så poppade de i en kastrull med glaslock så att de kunde se vad som hände i kastrullen. Det var spännande!
På fredag ägnade vi mest hela dagen åt att städa och handla, men vi hann med ett litet besök hos mormor och morfar också. På kvällen var vi hemma och tog det lugnt. Jag och Julius gjorde glass som vi skulle ha till efterrätt nästa dag, och för min egen del handlade det lite om att slippa tjatet om den där glassmaskinen som Julius sett på Barnens hus. Nu skulle jag visa Julius att det gick att göra glass ändå. Och det kunde han väl hålla med om, men han ville nog ändå ha en glassmaskin "för jag kan inte läsa recept, så det här kan jag inte göra själv". Och det hade han väl rätt i.
På lördag var det yra hela dagen. Först gick vi ner på stan och tivolit som var där. Julius hade längat så länge, så han hade bråttom att göra slut på pengarna på lotter, popcorn och annat. Karusellbiljetterna sponsrade mamma och pappa med. Nere på stan träffade vi farmor och farfar, och de kom och sov över hos oss på kvällen. Vi grillade lite och åt nyskördade jordgubbar från Karbäcken och hemmagjord glass till efterrätt. Sedan gick vi ner på stan och yran. Trots att vi gjorde vårt bästa för att hålla ihop så tappade vi bort Jonny på slutet. Men han hittade hem, så det var ingen katastrof.
Söndag den 1 augusti var vår första dag som torpägare. Vi åkte ut till torpet och grillade korv och kollade in husen. Farmor och farfar, som inte var lika morgontrötta som vi, åkte ut ganska tidigt och hann med att slå gräs och tukta några buskar och träd. Det kändes jättebra att gå runt på tomten och planera var huset ska stå och hur vi ska göra med de befintliga byggnaderna och alla träd och buskar. Det ska bli väldigt spännande!

Vecka 30
På måndag hade Julius fullt upp igen, hela dagen. Han lekte med sina nyfunna vänner i området, och sedan kom de hem till honom och lekte på hans rum. Efter middagen åkte vi till mormor och morfar, där Julius skulle sova över på natten. Han hade egentligen velat göra det redan på söndagkväll, men då var det egentligen slut på hans ork, och så hade mormor och morfar tömt ett förråd som de behövde få städa upp först.
Hos mormor och morfar spelade vi kort, finns i sjön, och fikade innan det var dags att lämna Julius. Han ville inte sova i eget rum där, utan fick sova hos mormor i dubbelsängen. Morfar fick snällt sova i bäddsoffan i gästrummet. När jag frågade Julius hur det varit att sova hos mormor och morfar sa han att det gått bra men att "sängen var lite hård, bara i början". Tidigare har han använt sängens hårdhet som förevändning för att få sova i vår säng, när han varit lite mörkrädd, så det kändes kanske lite ovant.
På tisdagkväll kom Matilda och hälsade på. Hon fick träffa Malte för första gången, och tyckte liksom de flesta andra att han var väldigt lik Julius. Det är han också, men för oss som ser honom varje dag ser vi bara mer och mer olikheter mellan bröderna, såklart. På kvällen satt vi uppe och tittade i fotoalbum och var nostalgiska. Och så kom vi överens om att försöka fixa en klassåterträff nästa sommar, då det var tio år sedan vi tog studenten.
På fredag kom gammelmormor, Margot och Lennart till Östersund för ett besök på Jamtli. Vi skulle ansluta oss till gruppen efter at de ätit lunch, men på grund av barnvagnshaveri så blev vi lite försenade... Först fick ett av framhjulen punktering, och när vi åkt hem för att laga det så hittade vi först inte cykelpumpen. När den var funnen och däcket lagat så skulle Jonas bara pumpa upp resten av däcken också. Då gick pumpen sönder, liksom ventilen på ett av de andra däcken. Jonas lyckades laga pumpen och hämtade ett vetilgummi från sin cykel, så tillslut kom vi iväg.
Väl framme på Jamtli så räckte tiden inte riktigt till för allt roligt. Julius skulle kunna flotta timmer hela dagen, och det nya området med Barnens Järnväg var också uppskattat. Malte blev jätteförtjust i getterna och killingarna. Och så provade Julius att mjölka en fjällko (av trä med gummispenar) i lekfjöset. När vi gick därifrån berättade han att han skulle jobba på Jamtli när han blev stor.
På fredagkväll kom Petra, Maggan och Erik till stan. Petra bodde hos oss. Maggan, Erik, Irma och katterna bodde hos mormor och morfar. Men vi passade på att åka från stan, för det slumpade sig så att alla tjejerna i mitt gamla kompisgäng var hemma i Dorotea samtidigt. Så det var ju bara att åka! Vi åt middag tillsammans på lördagkväll och hade jättetrevligt. Julius och Malte stannade hos farmor och farfar i stugan och hade lika trevligt de.
På söndag åkte jag och Julius till gammelmormor för att träffa resten av min familj som var på väg upp till Borgafjäll. Julius passade på att följa med dem upp, eftersom han länge längtat efter att få åka till Borgafjäll. Men det var inte helt utan att han övervägde att stanna i Karbäcken i alla fall, för Janne och Gunnel hade besök av dotterdottern Emma, som bara är något år yngre än Julius, och de hade haft så trevligt tillsammans. Men tillslut blev det Borgafjäll i alla fall.

Vecka 29
Tillbaka i Östersund igen, och det märks att det är semestertider. Det är jättelugnt på jobbet, i lekparkerna, i hyreshusen, på stan... Det finns knappt några barn för Julius att leka med i lekparkerna. Som tur är har vi andra barn i området, som också saknar sina "ordinarie" lekkamrater, så nu bildas nya konstellationer. Julius har i veckan stiftat bekantskap med en tjej som heter Celine och en kile som heter Erik. När han fick gå hem till Celine och leka var lyckan gjord... sen dess pratar han nästan inte om annat.
I lördags hade vi kalas i föräldragruppen för våra ettåringar. Meja och Kevin hade redan hunnit fylla år, för resten av gänget var det dagar, veckor, eller som i Maltes fall, en månad kvar till födelsedagen. Men det var ju både praktiskt och jättetrevligt att samlas för att fira dem, istället för att ha åtta separata kalas.
Några av småttisarna kunde gå, och höll en himla fart hela kvällen. Malte utforskade trapporna kring altanen. Först skumpade han sig ner (sittande på rumpan förstås), och så snart han kommit ner vad det dags att ta sig upp igen. Och så höll han på... Alla var nöjda och belåtna. Vi åt tillsammans allihopa (bara en sån sak!), och sedan blev det dags för presenter, välling och så var det godnatt. Ettåringarna sov i sina vagnar, Julius tittade på film, och vi vuxna satt på altanen och skulle umgås in på småttimarna, var det tänkt. Men nu blev det inte så. Våra ettåringar ville såklart vara med och fira, så de vaknade i omgångar. Alltid var det någon föräldre som stod och gungade vagnen på gräsmattan, eller gick en promenad runt kvarterer. Så festen tog slut vid elvatiden på kvällen. Men det var nog ganska lagom ändå.
Julius hade varit presentutdelare, han hade spelat fotboll med Mejas pappa Fredrik och pratat näringslära med honom ("i majs finns mycket proteiner, och proteiner bygger muskler"), och så hade han filmmaraton med Lilla Jönssonligan-filmer som vi hyrt. Han var också på otroligt bra humör när vi åkte hem vid elvatiden. Men då tog orken slut, och han somnade i bilen.
På söndag gjorde vi en cykelutflykt till mormor och morfar. Jag gick med barnvagnen och Julius cyklade. Det var väldigt spännande. Sedan tog han cykeln när vi gick till Badhusparken och spelade minigolf. På vägen hem orkade han inte riktigt hela vägen, men det är inte så konstigt heller...
Väl hemma hos mormor och morfar igen tyckte jag att han behövde vila lite, så vi satte igång en film med Pingu, och lade oss i soffan. Men den enda som somnade var mamma, trots att Julius gjorde vad han kunde för att hålla mig vaken...

Vecka 28
Efter en ganska hyfsad inledning på semestern så började det regna på måndagen. Och sen fortsatte det med regn och kalla dagar tills på fredag.
Småkillarna har fått tillbringa lite tid ute ändå, med regnkläderna på. Men fick de välja själva skulle de nog gärna sitta inne hela dagarna och titta på TV och spela dator.
På onsdag åkte vi och hälsade på gammelmormor i Dorotea. Julius hade sett fram emot den utflykten sen vi satte oss i bilen och åkte upp till stugan i Karbäcken två veckor tidigare. Han ville dit och spela med bollarna! Malte var lite blyg för gammelmormor först, men när hon visade de spännande bromsarna på rullstolen var han såld. Sen gick han omkring runt rullstolen och kollade in alla delar på den.
På fredag kom Petra till stugan för att hälsa på. Hon kom med solen, så den dagen fick Linus och Julius bada för första gången i på semestern. Det var inte direkt varmt i sjön, men det gick bra för dem! Jonas och Jesper eldade upp i bastun så att de kunde värma sig där efter sitt bad. Och Malte visade sig vara värsta badaren! Han ville absolut ut i vattnet, och fastän vi inte tagit med ombyten och badgrejer till honom så måste han ju få prova. Så vi tog av hans kläder och satte ner honom i vattnet. Det var nog både förtjusning och kyla som gjorde att han plaskade och tjoade som bara den. Sen blev han riktigt arg när vi tog upp honom ur vattnet.
Malte har överhuvudtaget börjat visa mer humör nu. Och det är lite som om humörknappen antingen är av eller på. Antingen är allt jättebra eller jättedåligt. Det är sällan han smågnäller, utan han tar i ordentligt på en gång när han blir arg. Och så förstår han numera vad vi menar med "ajaj" och att han ska låte bli vissa saker. Så när man säger till honom för att han är på väg mot några farligheter så kan han bli skitarg bara för att vi tillrättavisar honom.
På lördag firade vi både Linus och Saras födelsedagar. Linus fick fira en vecka i förväg eftersom han ska vara hos Linda på sin "ordinarie" födelsedag. Det blev en jättefin dag och fastän det kom stora, mörka, hotande moln så var det varmt och soligt så att vi kunde ha Linus kalas ute på gården. Men efter kalaset kom det en rejäl regnskur.
Kvällen avslutade vi i bastun, som så många andra kvällar denna vecka. Otroligt härligt att kunna säga att man badat på semestern, och massor med gånger dessutom. Sen att det har behövts rejäl uppvärmning i bastun innan är en annan historia.
På söndag packade vi och åkte hem till Östersund igen. Efter så lång bortavaro var det riktigt skönt att komma hem till lägenheten igen.

Vecka 27
På torsdag åkte vi till Stöde, inför träffen med Gustavs släkt på lördag. Vi tog en omväg via Östersund, så Jonas och Julius gick på Expo Norr och jag och Malte gick på stan.
Väl framme i Stöde blev det lite fika innan det var dags att gå till Huberget och en familjekväll med barnteater och Smultron och Sång. Linus storebror Lukas var också med, och alla tre killarna höll så bra sams. Julius gick med Nina och studsade hela vägen till Huberget: "Jag är så glaaad!". Han hade verkligen sett fram emot att få träffa Linus och Lukas.
Teaterpjäsen handlade om Pettson och Findus, och Julius var helt med i pjäsen. Han tyckte att det var så spännande att titta på, och berättade gärna för mig om vad som skulle hända sedan och att filmen fanns hos mormor och morfar.
Mitt i pjäsen kom en störtskur, men alla lyckades rädda sig undan regnet. Sedan var det dags för huvudnumret: Smultron och Sång. Men då var Julius inte lika intresserad. Han hängde med bra under första låten, men sedan ville han mest titta på utsikten, vila benen och hoppa mellan bänkraderna. Men så när det blev dags att sjunga en sång om att simma så vaknade han till igen. Och sen ville han gå hem.
På fredag åkte vi till Sundsvall och bowlade på eftermiddagen. Linus, Lukas och Julius spelade på en bana, vi vuxna på en annan, och Malte och Alice satt snäll i sina vagnar och tittade på, trots att det egentligen var mellanmålsdags för Malte. Linus samlade ihop 117 poäng på barnbanan, jättebra gjort! Och Julius blev lite purken för att han inte lyckades slå ner alla käglor. Men barnen hade i alla fall en bana som var preppad med ramper på båda sidor istället för en ränna, så det gick att valla sig fram hela vägen till käglorna.
Efter bowlingen fick killarna äta varm korv framför öppna spisen, och fika vattenmelon. Jättemysigt.
På lördag var det släktträff i Huljen. Många nya ansikten, och rätt många barn. Julius och Linus var mest med varandra först, och Linus var ltie mer avvaktande än Julius till en början. Men sedan ändrades det, och det var Linus som var mest aktiv i lekarna med de andra barnen, medan Julius satt i bagageutrymmet i Audin och lekte med Linus leksaker. "Linus är inte min vän längre" (han får det att låta väldigt allvarligt så fort han och en kompis tillfälligtvis inte leker med varandra). I slutet av kvällen lekte alla barn hästar, och Linus och Julius turades om att vara häst och ryttare. Då ville Julius aldrig sluta leka...
Efter festen åkte vi till Östersund, för att proviantera på söndag och sedan åka vidare upp till Karbäcken. Nina och Jesper kom också upp till stugan på kvällen.