Vecka 5
Julius har förvandlats till världens mest frågvisa barn. Varje dag haglar varför-frågorna tätt, och varje svar jag ger följs av en ny fråga med "varför?". Jag förväntas kunna svara på allt från varför en person på stan har bråttom till varför allt levande växer. Han har en del frågor om kroppen och hur den fungerar också. Jag ska köpa en bok som förklarar allt sånt så snart jag får tillfälle.
På tisdag var jag och Malte och träffade de andra mammorna hos Sara. Hon bjöd på födelsedagstårta, och så gratulerade vi henne och Alexzandra som också fyller år i dagarna. Alla småttisar låg, satt och sprang runt i gåstol på golvet. Det är lite mer fart på dem nu, så fikaträffarna blir inte lika lugna längre. Men de är mer underhållande också. De mammor som hade kameror med sig passade på att ta en gruppbild på småttisarna.
I helgen ahr Malte flyttat in i Julius rum. Det gick väl utan större komplikationer. Julius håller sig på sin kant, och springer inte runt och håller låda för Malte, som jag oroade mig för. Han är jätteduktig, och verkar glad över att få sällskap. Men Malte sover fortfarande lite oroligt på nätterna, så jag får gå in och hämta honom redan vid ett-tiden på nätterna nu. Och så är det lite besvärligt att komma till ro och somna i det nya rummet. Vi provar med lite tjuvknep, som spelande clownmobilen ovanför sängen. Vi får väl se hur det går.

Vecka 4
På måndag var vi på BVC för att gå på föräldrautbildning. Julius fick följa med, eftersom träffen på BVC började efter dagistid. Julius skötte sig jättebra, han lekte mest för sig själv hela tiden. Sedan blev det tid över efteråt, och då passade vår BVC-sköterska Margareta på att göra 4-årskontrollen på Julius. Det gick som en dans. Han såg alla rader på syntavlan, fast han egentligen bara behövde kunna se fram till den näst nedersta raden. Det kändes lite skönt att han inte fått mammas ögon i alla fall... Och så fick han rita en gubbe, gå balansgång, stå på ett ben och så lyssnade Margareta på hur han uttalade olika ord. Sedan blev det vägning och mätning också. Julius är 113 cm lång och väger 20 kg.
Under veckan har jag varit ganska tråkig med killarna. Jag har skrivit texter till ett programblad för Snow Rally, ett rally som går här i stan i mitten av februari. Mycket av tiden har gått åt till att sitta i telefon och ringa runt för att få tag på intervjupersoner och personer som vet vad jag ska göra. Julius har tyckt att jag har varit väldigt tråkig. Jag har knappt hunnit med att laga middag på dagarna, och disk- och tvätthögarna har bara vuxit... Så där ser man att det kanske inte bara är ledig man är när man är hemma och är "mammaledig".
På fredag gjorde vi en liten utflykt till Alexzandra, som bor i Torvalla. Vi åkte buss hela vägen från Solliden, och när vi passerat ICA Kvantum ungefär så somnade Julius. Sedan var det jättesvårt att få liv i honom igen, så jag fick halvt om halvt bära ut honom ur bussen, samtidigt som jag baxade ut barnvagnen. Stackars liten... Men vi fick en uppfriskande promenad, eftersom jag klev av flera hållplatser för sent. Sedan kollade Julius in alla Kevins leksaker, fällde omdömet att "det är bara bebisleksaker", och lekte på med dem. Han såg till att få en bok läst för sig också innan vi åkte hem igen.
Helgen tillbringade vi i Karbäcken. Eftersom det bara blev vi och Gerd och Gustav som var där så sov vi över på Stenbanken. Det blev en lugn och skön helg. Vi tjuvåt de första semlorna för i år på söndag, och så gjorde vi den första skoterutflykten med Malte. Han sov hela tiden.

Vecka 3
Denna vecka går mest åt till att prova olika möbleringar på killarnas rum, att sätta ihop bokhyllan och planera var vi ska sätta upp de väggfasta hyllorna. När det är bestämt provar jag att borra i betongväggen för att skruva fast hyllorna, men det hål jag får till blir mer avlångt än djupt, så Jonas får hjälpa till på kvällen när han kommer hem från jobbet. Mot slutet av veckan ser rummet okej ut i alla fall, och alla nya möbler är på plats. Julius undrar lite över när Malte ska flytta in på hans rum, och han verkar se fram emot det. Han har förklarat för oss att när Malte bor på hans rum kan Malte vara hans barnvakt, och Julius kan vara Maltes barnvakt, och då behöver ingen av dem vara rädd. Det låter ju bra.
Malte fick väldigt knepiga sovrutiner efter jul, så vi har kämpat på för att få honom att somna i rätt tid på kvällarna, och för att få honom att somna själv. Det är lite jobbigt att det inte fungerar längre, när det har gått så bra tidigare. Vi velar mellan olika metoder för att få honom att somna, men det verkar inte fungera att stanna hos honom, eller bära honom till sömns, så det slutar med att han får lära sig den hårda vägen, och ligga själv och skrika några kvällar. Men det fungerar i alla fall.
På torsdag följer Malte med mamma till jobbet för att diskutera när det ska vara slut på mammaledigheten. Han charmar Åsa och Ulrica, men när det är dags för möte med Michael är han ganska less på att vara glad och trevlig. Det blir ett kort möte, och vi bestämmer att jag ska komma tillbaka och jobba den 19 april. Det blir spännande.
På fredag är det dags för nästa möte, med Snow Rally-organisationen. Jag ska skriva lite rallytexter till deras programblad. Julius får vara på dagis under mötet, men Malte måste följa med. Han vaknar naturligtvis en timme tidigare än vanligt. Men det går ändå ganska bra. Han får tillbringa en del tid tillsammans med Helena. Lite amning blev det också under mötet.
Helgen tilbringade vi i Östersund. På söndag åkte vi ut till skogarna kring Peter och Helenas hus. Julius åkte lite skidor, och sedan åkte de stora killarna iväg - Peter, pappa, Simon och Johannes + Ida. När de kom tillbaka fikade vi grillad korv, mackor och varm choklad. Det blev riktigt mysigt, fast vi satt i skogsbrynet alldeles nära en parkeringsplats. Vi kunde inte ta oss så långt in i skogen med barnvagnen...

Vecka 2
Tillbaka i Östersund igen. Vi behövde inte tillbringa så många dagar i tvättstugan eftersom det numera finns tvättmaskiner både i Borgafjäll och Karbäcken. Lyxigt. Men visst tog det lite tid att packa upp och göra sig hemmastadd igen.
Vi har börjat planera för att flytta in Malte på Julius rum, och det kräver lite ny möblering. Skrivbordet måste ut för att få plats med en till säng. Men om vi tar bort skrivbordet måste vi köpa lite hyllor och nya förvaringsutrymmen. Särskilt nu efter jul, för de nya leksakerna som killarna fått i julklapp får inte plats.
När vi ändå funderar på att möblera om hittar jag på att vi ska tapetsera om på en gång också. Jag har gått och retat mig på de där tapeterna sedan vi flyttade in. På onsdag promenerar jag iväg till en färgaffär, bestämmer vilken tapet vi ska ha, går hem och räknar våder, och så får Jonas hämta ut tapeterna på eftermiddagen.
Julius blir involverad i planerna på nya tapeter, men vill inte alls att vi ska ändra något på hans rum. Ganska konservativ ung man. När jag äntligen får honom att gå med på att det ska bli ny färg på väggarna frågar jag vilken färg han vill ha (fast jag redan har bestämt mig...). Han vill ha grönt. Nej, det går inte, det finns så många andra gröna rum i lägenheten redan. Då vill han ha svart. Hmmm... Jag berättar att det ska bli ljusblått. Det tycker han inte är någon bra idé.
På fredag får Julius sova över hos mormor och morfar, och på kvällen börjar vi riva de gamla tapeterna och spackla. Vi trodde att vi skulle hinna slipa på kvällen också, men spacklet ska torka i fyra timmar. Vi sllipar på lördag morgon, och börjar tapetesera. Efter någon timme kommer morfar och undrar om vi vill ha hjälp. Då har vi fått upp två våder... Både Petra och morfar engageras i vår tapetsering, som är klar vid 18.00-tiden på kvällen. Då blir det middag hos mormor och morfar, och sedan åker vi hem och ställer in Julius säng i nya rummet. Julius tycker att det blev fint. Vilken tur.
På söndag åker vi till Sundsvall för att köpa nya möbler - bokhylla, plastbackar och lite annat. Besöket på IKEA blir ingen höjdare, vilket inte var helt oväntat. Men alla blir på bättre humör när vi åker till Max och äter hamburgare. Julius är jättelycklig över bollhavet, och vill inte gå därifrån.
Efter hamburgaren åker vi till Stöde för att överraska Jesper på hans födelsedag. När vi kommer dit står han och tapetserar en vägg i vardagsrummet uppe. Och vi är rätt nöjda att vårt tapetserande redan är gjort... Linus är där, så han och Julius piper iväg och leker, och sedan syns de knappt till på de timmar vi är där och hälsar på. Roligt att de har varandra.

Vecka 1
Denna vecka tillbringade vi i Karbäcken tillsammans med Jesper, Nina. Linus och den nya lilla kusinen Alice. Resten av Jonas familj, och alla morbröder, var också uppe såklart. På måndag hittade jag på att jag och Nina skulle ta med våra små bebisar till Östersund och gå på mellandagsrean. Våra män provpackade bilen kvällen innan, så att vi skulle se om det gick att få plats med två barnvagnar i vår bil, och det fick det. Det tog rekordlång tid att åka ner till Östersund, eftersom vi fick stanna och tanka både bilen och Alice. När vi kom fram till Östersund var Malte hungrig, så vi hann bara med tre affärer innan det var matdags. Som tur var träffade vi på Anna Strömbom på Stadium, så hon följde med och kunde vara barnvakt åt Malte när han ätit. På så vis fick mamma lite mat i magen också. Sedan rejsade vi igenom några affärer till, med en trött, arg Malte i vagnen. Vi var hemma i stugan igen vid vid åttatiden på kvällen, efter en biltur som innehöll både mat- och blöjbytespaus på skidstadion och en sångtund från Hammerdal till Karbäcken. Och då hade vi nog bara hunnit med ungefär en och en halv timmes effektiv shopping. Men det resulterade i alla fall i fina nyårskläder till Alice, och en ny vinterjacka och vantar till mig.
På nyårsafton var vi hos Gerd och Gustav. Där åt vi en middag tillsammans med Jonas familj, och de allara minsta deltagarna turades också om att äta under middagen. Senare på kvällen kom resten av släkten, så det blev ett riktigt stort kalas, med fyrverkerier och nyårsskål. Men Malte passade på att bajsa fem i tolv, så vi tillbringade tolvslaget på toaletten där jag bytte blöja ackompanjerad av Jan Malmsjös "Ring klocka, ring...". Sen virades Malte in i en filt och så stod vi ute på altanen och tittade på fyrverkerier.
Resten av veckan fortsatte som den börjat, med släktträffar, fika, goda middagar, och två små bebisar som gärna stannade uppe till elva-tolv på kvällen. Men så fick vi sovmorgon också, åtminstone till nio.
På söndag åkte vi och hälsade på gammelmormor. Julius spelade med biljardbollarna, och Malte provade att charma gammelmormor. Det gick nog riktigt bra.