Vecka 9
Jörgen har varit här och hälsat på i några dagar. Han har fått praktisera sina fritids-erfarenheter på Julius, som varit väldigt angelägen att få leka med sin farbror.
På måndag bakade jag och Julius semlor och vanliga bullar. Som vanligt var jag lite för tråkig, så Julius ville inte baka med mig så länge. Jag har alldeles för många regler kring hur semlor och andra bröd ska se ut.
Annars är Julius väldigt hjälpsam nuförtiden. Han tycker väldigt mycket om att vara med och diska, laga mat och baka. Så man får väl passa på att ta med honom i de sysslorna nu, om några år är det kanske inte lika kul längre...
Det blev inget bad för mig och Malte den här veckan, eftersom han fortfarande har varit lite snörvlig efter förskylningen. Han verkade vara på bättringsvägen dock, men så på fredag så fick han jättehög feber. Vi hade tänkt att åka till fjälls i helgen, och Jonas hade tagit ledigt måndag-tisdag nästa vecka, så att vi skulle kunna ha ett litet sprotlov. Så vi velade länge fram och tillbaka hur vi skulle göra, men eftersom det bara verkade vara feber, och Malte mådde rätt bra under omständigheterna så åkte vi ändå.
Resan upp till Borgafjäll gick bra. Vi stannade och åt i Hoting innan vi drog vidare til Karbäcken för att hämta skotern och sedan vidare till Borgafjäll. När vi kom fram fick killarna vara uppe och hälsa lite på mormor och morfar som redan var framme i stugan.
Maltes feber fortsatte på lördagen, och den var fortfarande lika hög, som mest hade han 40,5 grader. Lite otäckt. Tur att de hade suppar med alvedon på affären i Borgafjäll, för den flytande medicinen som vi hade med oss var inte populär.
Annars var lördag en fantastiskt fin dag, och vi åkte ut på fjället på skoterutflykt. Mormor och mamma turades om att vara hemma med Malte.
På söndag blev Malte bättre. Vädret var inget vidare, det snöade en hel del, så vi stannade mest inne och tog det lugnt. Mormor och morfar åkte ganska tidigt för att fira Lennart som fyllde 60 år.

Vecka 8
Julius hade namnsdag på måndag. Han fick upptäcka det själv när han tittade i tidningen, och tyckte såklart att det var lite spännande. På kvällen ringde hans bästa kompis Ottilia och gratulerade. Jättegulligt.
Annars hade Julius inte en helt bra namnsdag. Han har blivit förkyld och fick feber natten mot måndag. Febern höll i sig under måndagen, men han hade inte särskilt hög feber, och har varit rätt pigg och kry trots förkylningen.
På måndagkväll åkte Jonas bort. Han åkte till en mässa i Frankfurt, och blev borta till på torsdag förmiddag.
Vi tog det rätt lugnt resten av veckan. Julius gick inte på dagis förrän på torsdag, så att han fick kurera förkylningen ordentligt. Malte blev tyvärr också smittad, och fick feber på onsdagkväll. Men den gick över ganska snabbt, och så har han mest bara varit snuvig resten av veckan.
Julius ville prova att läsa igen, så jag skrev lite ord på kylskåpet. Några av dem kunde han, men jag tror att det mest var för att han kände igen dem. De ord han inte kände igen var svårare att läsa. Men häromdagen när jag tittade in på Julius rum visade han en teckning som han ritat. "Där står det zoo, Z-O-O", sa han. Och det gjorde det verkligen. Så nog har han lite kläm på det där med ord och bokstäver. Han brukar också säga vilken bokstav olika ord börjar på, och då ljudar han och klurar ut vilken bokstav det blir. Häromdagen när vi satt i bilen pratade han om bilar och Jonas skojade och sa att bil kan börja på R - R som i rallybil. Julius testade och kom fram till att det var sant. Och så konstaterade han att det fanns bilar som började på V också. "V som i vanlig bil".
På fredag såg vi ett avsnitt av Alfons där storkillarna retar Alfons för att han leker med tjejer. Jagundrade lite över hur Julius skulle reagera på det, eftersom hans bästa kompis är en tjej. Några timmar efter TV-programmet kom funderingarna, och han fantiserade på utifrån TV-programmet. Han berättade om några killar som skrivit på väggen på en toalett om att Julius leker med tjejer och att de hade skrivit Julius + Linda (en tjejkompis från dagis). Och så konstaterade han att han var ju bara kompis med Linda. Det var ju Ottilia han var kär i. Och så var det med det.
I helgen drabbades jag av förkylningen, så det har inte blivit några häftiga aktiviteter. Vi gjorde en liten utflykt till Badhusparken på söndag, och Julius åkte skridskor. Det var rätt kul. Men han ville absolut inte åka på sjön, för det var farligt, då kunde man ramla i och drunkna. Istället fick vi åka på en uppspolad bana i själva parken.
Vi har upptäckt att Malte kan sitta själv också. Han vinglar lite, särskilt om han ska sträcka sig efter saker, men oftast hittar han balansen ändå. Så nu känns det som att han är jättestor. Det går framåt med smakprotionerna också, och i helgen åt han en hel portion gröt till middag + päronmos till efterrätt. Sedan orkade han knappt äta något innan han somnade, men det var detsamma. Han sov jättelänge ändå.

Vecka 7
I veckan har allt flutit på som vanligt. Julius har gått på dagis, och har lekt med sina kompisar där. På tisdag lärde de sig om de fem sinnena, och fick provsmaka, lukta, känna, se och lyssna på olika saker. Julius har också haft lite "hemläxa" de senaste veckorna. Vi ska träna på att kasta och ta emot en boll, och att stå på ett ben. Bollkastandet är jag lite kluven till eftersom jag hittills har förbjudit det inomhus. Man får bara rulla bollen inne. Men nu har jag fått rucka på mina principer...
På tisdag hade vi föräldrautbildning på BVC. Julius var med och skötte sig exemplariskt, som vanligt. Kuratorn som var där och pratade med oss tyckte att han skulle ha en eloge, som bara suttit och lekt för sig själv medan vi mammor pratat i nästan två timmar.
På onsdag gick jag och Malte och badade tillsammans med Alexzandra, Kevin, Sara och Matilda. Det gick bra, men det var lite mer livat den här gången, med en skolklass som lekte i barnpoolen. Malte blev trött ganska snabbt, och var mest intresserad av några röda flytgrejer på snöret som delar av poolen. Vi dök tre, fyra gånger i alla fall, och de två sista gångerna kom Malte upp utan att ha fått någon kallsup, så jag antar att han börjar lära sig att hålla andan när man säger att det är dags att dyka? Roligt är det i alla fall, så det här ska vi fortsätta med.
Torsdag blev inte den bästa av dagar. Det började med att jag skulle till tandläkaren på morgonen, och efter 45 minuter inne i värmen vaknade Malte och kunde inte somna om. Annars sover han omkring två timmar på förmiddagen. Resten av dagen blev helrörig, Malte var bara trött och grinig, och ville sova mest hela tiden. Men när han väl somnade vaknade han tidigare än vanligt. Och när vi skulle gå och hämta Julius skrek han i vagnen hela vägen... Som tur var höll han sig lugn medan vi hämtade Julius, och hela vägen hem.
Vi åkte till Karbäcken på fredag eftermiddag. Jonas hade hoppats på att kunna ta hela eller halva dagen ledigt, men det blev inte så, och vi kom iväg från stan först vid tretiden. Jesper och Nina kom också upp till stugan, med Linus och Alice. Alice har vuuxit så att det är nästan hemskt! Och Linus har visat att han kan läsa i helgen. Jag tror att Julius blev lite sotis när alla var så imponerade av Linus och hans läsning. Men han upptärdde väldigt behärskat ändå. Och de har lekt tillsammans hela helgen och har så kul ihop.
På lördag åkte vi ut på skoterutflykt. Malte vaknade när vi kom fram, och sedan var han vaken hela tiden. Det gick riktigt bra, han låg på ett renskinn och kollade i sin Laban-bok.

Vecka 6
Malte har börjat bli ganska arg och frustrerad när saker inte går som han vill. Han blir ju rörligare i och med att han kan sitta i gåstolen, och har väl antagligen börjat upptäcka vad mycket roligt det finns att titta på. Han kan bli våldsamt irriterad när vi drar undan honom från olämpliga platser i lägenheten, som videon, blomhyllan och ugnen. Ungsluckan är för övrigt något av det roligaste han vet, eftersom den fungerar som spegel när den är avstängd, och för att det lyser och finns saker att titta på när den är på. Malte har också lyckats riva ner samma blomkruka två gånger nu. Kanske är det dags att börja möblera om?
Han blir också väldigt sur när han måste ligga på mage, och inte kan nå till det han vill få tag i. Måste vara jobbigt att förstå och vilja så mycket, men inte kunna. Rätt många arga skrik kan det bli under en dag.
På onsdag följde jag och Malte med Sara och Alexzandra till badet. Sara går på babysim med Matilda, och jag och Alexzandra hakade på för att bada bredvid i poolen, kolla in vad de gjorde och så. Malte älskade det! Vi har varit på badhuset på helgen också, men då var det så mycket folk, och Malte verkade lika förvånad och besvärad som road. Men nu njöt han i fulla drag, sprattlade och guppade runt i vattnet, och gjorde simrörelser om jag inte höll honom i rörelse i vattnet. Eftersom han var så entusiastisk så gjorde vi ett provdyk också. Det kändes lite nervöst först, men det gick jättebra. Malte blev inte ens ledsen, bara lite förvånad. Dessutom gick det jättebra i duschen och medan vi klädde om, så detta kan vi nog prova fler gånger.
På torsdag var det dags för Maltes 6-månaderskontroll, lite i förväg. Vi vägde och mätte (9,6 kg tung och 76 cm lång), doktorn kollade in att allt var som det skulle och sen fick Malte sin spruta. Han var jätteduktig hela tiden, log stort mot alla i rummet, verkade väldigt lugn, och blev knappt ledsen alls för sprutsticket.
Mammorna kom hit på fredag för att äta lunch med oss och prata lite. Vi blev sju vuxna med barn, så det var bebisar överallt. Jättemysigt. Julius var så duktig, och lekte med barnen (och några av mammorna). Han såg till att bebisarna hade leksaker inom räckhåll, och så förmanade han en liten kille, Rasmus, när han lekte med en lampsladd. Julius tycker att det är ganska skönt att vi har börjat säga ifrån till Malte också. Om han drar i gardinerna eller något så säger vi till honom att det är ajaj och att han inte får göra så. Det gillar Julius, och han tycker att "det är bra att vi kan skälla på Malte också".
På kvällen åkte vi ner på stan för att kolla in invigningen av Vinterstaden. Själva invigningen var inte så märkvärdig, två fallskärmshoppare och fina lampor i Badhusparken. Men uppe på torget, på inspirationsdagarna Grogrund, var det några som jonglerade med eld. Julius tyckte att det var helt fantastiskt, han skrattade högt, och applåderade. Malte var nog också lite road av att titta på det. Sen gick vi hem och tittade på Gladiatorerna med Julius, och hade mysstund.
På lördag lämnade vi Malte och Julius hos mormor och morfar för att titta på bio, Sagan om konungens återkomst. Eftersom det är en rätt lång film så skulle Malte få äte gröt under tiden vi var borta, för det har gått så bra i veckan, han har ätit hela portioner gröt till middag. Men inte när vi var på bio, inte. När vi kom tillbaka efter nästan fyra timmar var Malte våldsamt hungrig, och han hade varit rätt gnällig den sista timmen. Han fick äta direkt, och sedan blev det middag för oss vuxna också.
Morfar visade en lista med ord som Julius hade läst medan vi var på bio. Han har ju varit intresserad av bokstäver länge, och har också lärt sig hur man ljudar bokstäverna (tack vare Fem myror). Vi provade lite mer med läsningen när vi kom hem, men det gick lite sådär. Jag vet inte om han känner igen vissa ord, så det är därför han kan läsa dem, eller om jag bara provade med svåra ord, eller om han inte var på humör. Men det är på gång i alla fall, och vi tycker såklart att han är jätteduktig.