Vecka 35
Nu har det blivit dags för skolstart, och det innebär att Julius får börja på dagis igen. Nu går han tre dagar i veckan igen, och han har verkligen längtat! Nu är han dessutom ett av de äldsta barnen, de som ska börja skolan nästa höst. Det känns helt otroligt, undrar om Julius känner så också... Men han är i alla fall mycket medveten om att han tillhör den gruppen av dagisbarn som ska börja skolan nästa höst, och det är lite speciellt och viktigt.
Jonas åkte till Finland i helgen, så vi har fått klara oss själva. Då tog vi den enkla utvägen och åkte upp till Borgafjäll tillsammans med mormor och morfar. Det är ju alltid roligare att ha lite sällskap än att vara själv.
Vi åkte upp redan på torsdagkväll, och kom fram till stugan ganska sent. Killarna vaknade såklart när jag skulle bära in dem, och sedan fick vi sitta under filtar framför brasan och försöka få upp värmen innan vi skulle gå och lägga oss. På fredag gjorde vi inte några stora utflykter, men jag och Julius gick i alla fall och kastade lite kottar och annat i bäcken. Det är rätt kul att stå på gångbron och följa sin kotte för att se om den vinner racet.
Mormor och morfar kom upp på fredagkväll, och på lördag gick vi ut i skogen för att plocka kantareller. Det var lite väl tidigt, så det hade inte kommit några ännu. Men vi hittade lite annan svamp i alla fall. Och Julius, som i början av promenaden klagade högljutt över hur långt det var att gå, klättrade uppför backarna som en bergsget i jakten på svamparna.
På lördagkväll åkte vi hem igen, för att hinna med ett födelsedagskalas hos Julius kompis Wilmer på söndag. Det verkade vara en lyckad tillställning, för när jag kom för att hämta Julius blev han bara arg på mig och ville jaga bort mig. Så då måste han väl ha haft lite kul...

Vecka 34
Denna vecka har Malte fyllt 1 år! Storkillen! Vi hade ett litet kalas med mormor och morfar på onsdagkväll, och Malte verkade mest förvånad över presenterna. Julius var emellertid med på moterna, och gjorde vad han kunde för att hjälpa till att öppna paket. Julius fick till och med några egna paket, men han var ändå lite avundsjuk för att han inte fått lika många som Malte. Han har pratat mycket om Maltes födelsedag och funderat varför bara Malte ska fylla år nu och varför han är född så sent på året. Han vill gärna få flytta sin födelsedag så att den kommer lite tidigare.

Vecka 33
Veckan har börjat med väldigt fint väder, så på måndag skolkade jag lite från jobbet för att hänga med killarna och bada i Lit. Malte verkade tycka att det var väldigt spännande, så fastän vi körde bil och drog vagnen så höll han sig vaken i det längsta. Julius var ivrig att få bada, och när han såg minigolfbanan ville han spela minigolf, och så såg han barn som åt glass och ville ha glass... Och detta hann han upprepa för oss ett antal gånger innan vi ens kommit fram till badplatsen. Tillslut tröttnade vi på tjatet och sa ifrån på skarpen. Då blev det inget mer tjat, och när vi satte oss ner för att fika matsäck en timme senare sa han lite försiktigt "jag ska inte prata mer om minigolf". Lillkillen!
Julius pratar väldigt mycket nu, och samtidigt som det är roligt att få en inblick i hans funderingar och lekar så blir man ganska trött i öronen. När han börjar bearbeta oss för att få saker tappar vi tålamodet ganska kvickt, men han verkar ändå inte tappa modet, utan kan fortsätta tjata många gånger till... Det känns lite jobbigt, men jag tror väl att det är något övergående.
På måndagkväll efter badandet var det ingen av killarna som kunde sova ordentligt. Vi trodde att de skulle vara trötta efter allt bus i vattnet men nej! Malte sov i en timme, sedan vaknade han och var vaken till 23.00. Då hade jag velat gått och lagt mig i en timme redan... Julius kunde överhuvudtaget inte somna, utan höll igång hela kvällen fram till 22.30-tiden. Vi har funderat fram och tillbaka på vad som kan göra att de inte sover, och en teori är att det är för varmt. Och jag hoppas verkligen att det är något så enkelt. För nu vill vi gärna få lite lugn och ro på kvällarna igen.
På tisdag var Julius dagis nere i Björkbackaparken när killarna gick dit. Tyvärr kunde de bara stanna kvar en kort stund, men de kom överens om att Julius fick komma dit och hälsa på på onsdagen. Det blev ett lyckat besök för Julius, och Malte var så nyfiken att han hade svårt att sova fastän det var sovdags för honom. Hoppas att han kommer att gilla sitt nya dagis när det blir dags att börja. Nu är det bara några veckor kvar...
På onsdag eftermiddag gick killarna på Jamtli. Julius fick prova att skjuta med slnagbella på några trägubbar som de ställde upp, och det var en höjdare. Han träffade en gubbe också, men inte nog hårt för att den skulle ramla omkull. Sen provade han att kasta bollar på plåtburkar, och att bada i timmerdammen...
Malte sov nästan ingenting på dagen på onsdag, och det märks att han är mer intresserad av vad som händer runtomkring honom numera. Han har blivit mycket mer rastlös, och vill bara fara omkring och hitta på bus hela tiden. Han har börjat klättra på möblerna, och vill hela tiden vara precis där Julius är, och leka med hans leksaker. Det är inte alltid så lätt att vara storebror, så när Malte och Julius härjat med varandra halva torsdagen så önskade han att han hade sluppit ha en lillebror. Då fick han lillebrorspaus, och fick vara med mormor på eftermiddagen, själv. De gick omkring i lekparkerna kring mormor och morfars hus, och fikade gofika. Och Julius blev stucken i foten av en geting, "men det gick bra". Sen fick han sova över där på kvällen också. Trots intensiv lobbying om att få sova hos mormor ("morfar kan sova i gröna rummet (gästrummet), så kan du och jag sova i våran säng, mormor"), fick han sova i gästrummet ändå. Han provade med argumentet att han fick så ont i ryggen av sängen i gästrummet också, men när vi förklarade att det kanske var bättre att sova hemma då, i sin egen säng, där han inte får ont i ryggen, så ändrade han uppfattning. "Det var bara innan, när de precis hade flyttat, som jag fick ont i ryggen. Nu får jag inte ont i ryggen, nu känns det bra." Vi får väl höra när han kommer hem hur det gick.

Vecka 32
I början av denna vecka hände det stora saker! Malte tog sina första steg - utan att hålla i sig i något. Farmor såg redan i söndags att han "råkade" stå en stund utan stöd, men han hade så fullt upp med det han gjorde att han inte märkte att han släppt stödet. Och så på måndag så tog han sina första steg, mellan fåtöljen och bordet i vardagsrummet. Stora killen! Sen har han fortsatt i samma stil under veckan.
På tisdag åkte jag och Jonas till Ottsjöns snickerier för att prata hus. Vi har fått en offert och ritning på ett hus frpån dem som vi tycker verkar bra. Småkillarna fick stanna hos mormor och morfar. Där lekte de i lekparken, och Julius hittade en ny kompis. När vi kom hem efter besöket i husfabriken åt vi middag tillsammans.
På onsdag kom Nina och Jesper förbi, på vägen upp till stugan. Vi åt en pizzalunch tillsammans, och sedan åkte de med Jonas ut till torpet för att se hur det ser ut där. Efter titten åkte de vidare upp mot Karbäcken, men eftersom Julius och Linus haft så roligt tillsammans hela eftermiddagen så fick han stanna kvar en stund med Jonas och grabbarna. De åkte upp efter att ha ätit middag och packat, och så blev jag ensam kvar i Östersund... Då kändes det lite trist att semestern var slut.
De hade det jätteskönt i Karbäcken både på torsdag och fredag, och passade på att åka och bada i Storfallet nu när det blivit så fint väder. Och på torsdagkväll blev det grillning tillsammans med Robert och Linda, och deras två småttingar. Julius fattade tycke för Jennifer, deras äldsta dotter, och när det kom på tal att hon kunde vara med och leka Doris när killarna lekte Jönssonligan, så bestämde Julius att då ville han vara Harry. För det är ju Harry som är kär i Doris. Och sen fick Jennifer en sån puss att hon inte vågade vara med och leka längre.
På fredag kom jag upp till stugan, och så tillbringade vi helgen där tillsammans allihopa. På lördag badade vi i Tåsjön, och det var riktigt skönt, fastän det var kallt! Sen slappade vi på eftermiddagen, plockade lite jordgubbar och åt middag hemma hos Gerd och Gustav. Herrarna bastade på kvällen, utom Jesper, för Alice ville se till att ha båda sina föräldrar hemma. Hon ville inte gärna sova, och nattningen tog närmare fem timmar...
På söndag åkte vi till Storfallet och badade igen. Men hariga mamman tyckte inte att det var något bra badställe för småbarnsfamiljer. Jesper gjorde en vådlig piruett när han skulle kliva över ett av vattenfallen, på en lös planka som skulle fungera som bro. Som tur var gick det bra. Vi passade på att prova badstället Lars Palmas också, och det var helt okej. Det var så långgrunt att Julius och Linus nådde botten oavsett hur långt de gick ut i vattnet. De kunde gå hela vägen över till en udde på andra sidan vattnet utan att vattnet blev för djupt.
Efter badutflykterna åkte vi till stugan, packade, åt middag och åkte hem till Östersund igen. Killarna somnade i bilen, men innan vi kommit fram till Östersund vaknade Malte och tyckte att det var väldigt trevligt att vara vaken. Han höll igång hela kvällen sedan, och ville inte somna i sin egen säng eller i mammas och pappas. Till slut gav vi upp och lade honom i vagnen. Efter några minuters gungande somnade han, så att mamma kunde få gå och lägga sig någon gång... Nu var det länge sen som han nattsuddade på det här sättet!