Vecka 18
I helgen åkte vi till Karbäcken för att kolla på majbrasan och ha det lite allmänt mysigt. På vägen hem stannade vi i Strömsund för att ge Malte mellanmål, och för att handla lite. Vi hade funderat på att handla i Östersund innan vi åkte, men det var helt hysteriskt mycket folk där.
När vi kom upp till Karbäcken åt vi, och sedan bar det av till majbrasan. Det var en jättevacker kväll, och blev en skön promenad. Julius hittade kompisar vid majbrasan, fast det tog en liten stund. Först försökte han haka på några äldre killar, men de var inte så intresserade. Sedan hittade han två tjejer som han kunde leka med. De sprang och jagade varandra runt gamla skolan, och sprang runt i det höga gräset på lägdan bredvid. Sedan blev det korv och dricka inne i bygdegården.
Malte somnade på vägen till majbrasan, men vaknade av raketerna vid tiotiden. Så då satte vi vagnen i rullning igen och gick hemåt.
Resten av helgen blev rätt lugn. Vi krattade gräsmattorna kring härbret, åtminstone de som var torra nog.

Vecka 17
Första veckan på jobbet för mig sedan juli förra året, och första veckan med pappaledigt för Jonas. Det har nog varit lite av en omställning, men killarna verkar inte bry sig om att vi bytt, så det har gått rätt smidigt. Vi har varit riktigt trötta på kvällarna, så antagligen har vi påverkats av det ändå...
Malte är värsta stora killen nu! Han står bra med stöd, är inte lika intresserad av att gå runt i gåstolen längre, och kräver mer underhållning för att vara nöjd. Och så pratar han, klappar i händerna och äter riktig mat. Nu ammar han bara en gång per natt, och sen inget mer. Det känns helt otroligt att det har gått så smidigt med övergången till vanlig mat, som jag har oroat mig så mycket för.
Vi har haft en hel del tomtfunderingar nu. Vi har sett två tomter i Ås som vi är spekulanter på, och mycket av Jonas tid hemma har gått åt till att ringa runt till hustillverkare, grävmaskinister, elleverantörer, myndighetspersoner... Julius verkar ha blivit lite less, så i helgen har han önskat sig att få göra något riktigt roligt... Men det var i alla fall roligt för honom att komma tillbaka till dagis. Han leker mycket med en pojke som heter Peter, och han har börjat prata mer om honom när han är hemma också. Annars är det mest Ottilia som kan dyka upp, och funderingarna kring att han är kär i henne och ska gifta sig med henne när han blir stor.
Julius har också många funderingar kring livet och döden, och mest döden. Han frågar mycket om när man dör, hur gammal man är då, och kan säga saker som att när han är stor och har barn, då kommer vi att vara döda. Vi försöker väl att förklara att vi nog kommer att finnas kvar en stund till, åtminstone tills han blir vuxen och har egna barn. Han verkar inte särskilt bekymrad över detta med döden, mest nyfiken.

Vecka 16
När vi vaknade av Malte på natten mot måndag var det alldeles blött i hans säng. Jag fattade inte riktigt vad det var just då, men sedan kom jag fram till att han måste ha kräkts. Han fick i alla fall komma över till vår säng och äta en skvätt, och sedan somnade han om. Jag vet fortfarande inte varför han kräktes, men efter att ha pratat med Nina om hur magsjukan härjade i Karbäcken ungefär samtidigt, så kan det ju ha varit något sådant. Hur som helst blev det inre mer än en kräkning på natten, och sedan verkade Malte vara i god form igen.
Vi åkte på utflykt efter Gittsjöleden, och fick en till fin dag, med mindre blåst än dagen innan. Men det var inte helt vindstilla, så mormor hade det hon gjorde ändå.
På kvällen kom Bertilsa på middag. Vi åt god mat och spelade spel, På spåret. Jonas fick vara med i det vinnande laget båda gångerna som vi spelade, så han var nog nöjd.
Tisdag och onsdag blev mellandagar, med ganska trist väder. Jonas och Julius åkte ut med skotern och var ute på lite äventyr båda dagarna, för att Julius skulle ha något att göra. Vi andra tog det rätt lugnt. På onsdag eftermiddag åkte vi emellertid ut en lite tur för att grilla korv, eftersom det sprack upp och blev fint på eftermiddagen. Vi träffade Ivan och Yvonne vid lappvallen. Eftersom de var på väg hem tog vi över deras grotta. Men vi blev inte ute så länge, för precis när korven var färdiggrillad så började det regna.
På tordag åkte Maggan och Erik hem till Uppsala. Mormor och morfar skjutsade dem till Dorotea, där de skulle hoppa på bussen till Östersund, och därifrån skulle de åka vidare med flyg till Uppsala på kvällen. Vi åkte ut på fjället ch fick en jättefin förmiddag. Vi grillade korv, och provade på att grilla pinnbröd. Det var länge sen sist! Men alla var på lite halvdåligt humör, och det var inte allt som gick riktigt rätt, så vi åkte hem när molnen började hopa sig på eftermiddagen.
På fredag fick vi en kalasfin dag, fast det inte såg ut som så på morgonen. Vi åkte till fjällen ovanför Sutme och när solen började skina så kom Bertil och Lotta också. Julius provade vårt mod när han ville åka bob i en förskräckligt brant backe. Det gick visserligen bra, men han behövde en co-driver med sig, och när det var jag som skulle hänga med så tyckte jag nog att det var mer läskigt än kul.
Jonny och Jörgen var också uppe och hälsade på. De åkte en tur till Saxnäs - Klimpfjäll -Slipsiken, innan de förenade sig med oss i vår grotta. Vi stannade ute riktigt länge, och kom inte hem förrän framemot 18.00 på eftermiddagen.
På lördag packade vi och åkte tillbaka till Östersund. Vi mellanlandade i Karbäcken för att stalla in skotern och hälsa på dem som var kvar där. Julius och Linus fick leka med varandra några timmar till, och de passade på att terrorisera myrorna som tinat fram.
Söndag var vi tillbaka i stan. Vi tog det rätt lugnt, åkte ner på stan en sväng och handlade kläder. Sen åkte vi och hälsade på Peter och Helena, och blev kvar där ända tills det var middagsdags. Då var vi lite lata och beställde pizzor, så vi blev kvar en stund till. Malte var rätt grinig, och det visade sig att han hade feber, så när vi ätit klart åkte vi hem och la honom i säng.

Vecka 15
Veckan började med ganska tråkigt väder, så vi tog en tur till Dorotea för att hälsa på gammelmormor. Julius pratade massor om att åka til gammelmormor och "spela bollar", dvs rulla biljardbollar över bordet och försöka få ner dem i hålen. Så det blev såklart en tur till biljardborden. Sen flirtade Julius med gammelmormor så att han fick ett påskägg och en 50-lapp att köpa godis för. Men när vi kom till affären i Hoting så ville Julius köpa ett äggmålarset för pengarna i stället, så då blev det så.
När vi åkte ut på utflykt på tisdag morgon såg vi jättestora björnspår i skoterspåret ovanför Hans-Olovs stuga. Hua! Björnen hade gått i skoterspåret en genska lång bit, så vi följde spåren lite längre än jag hade velat. Sedan när vi åkte hem (en annan väg) från utflykten så hamnade vi i björnens spår igen. Lite läskigt tycker jag.
På tisdagkväll kom Esbjörn och hälsade på. Han kom precis lagom till att Julius hade plockat fram spelet Alfa-djur, så han fick vara med och spela. Sedan satt vi uppe ganska länge och pratade.
När onsdagmorgon kom trodde jag att jag hade blivit övertrött av att sitta uppe för sent på kvällen, för jag hade ont i magen och mådde illa. Det visade sig att det var magsjuka, jag fick hög feber och låg mest och sov hela dagen. Jonas tog hand om killarna, och klarade det med bravur. Malte verkade klara sig helt utan mig också, han åt vanlig mat, gröt och välling. Tur att det gick så bra.
På kvällen kom Nina och Jesper till stugan. Då var allmäntillståndet mycket bättre, så vi satt uppe och pratade en stund innan det var dags att sova.
Skärtorsdag blev en jättefin dag. Vi satt ute och solade oss och grillade mest hela dagen. Julius och Linus lekte och åkte bob, och Alice och Malte höll till på ett renskinn, eller i någon famn. När vi kom hem klädde Julius och Linus ut sig till påskkärring och påskgubbe, tillverkade påsskort och så gick de mellan stugorna. De fick riktigt bra "utdelning", men verkade mest vara intresserade av att kolla vad som var på TV i stugorna. Hos Robert och Linda blev de bjudna på godis, men vägrade att ta mer än en godisbit när de blev bjudna. Man ska ju inte ta mer än en. Och när Jonas sa att de kunde ta med sig i kaffepannan så var det ändå tvärnit. Det roligaste var nog bara att få klä ut sig och visa upp sig. Men så fort Julius kom hem ville han byta kläder och tvätta av sig sminket. Han kan vara väldigt noga med sånt, att få komma tillbaka till sig själv igen. Ibland verkar han nästan bli lite rädd för sin egen spegelbild när han är utklädd på något vis, han känner väl inte igen sig själv riktigt.
På fredag var det väldigt varierande väderlek. Ena sekunden sol och klarblå himmel, nästa sekund var det grått, grått och haglade eller regnade. Vi höll oss hemmavid, men Linus och Julius var ute och lekte hela dagen ändå. När det blev dags för lunch grillade vi korv utanför Stenbanken. Robert och Linda kom förbi, och så stannde de kvar tills middagsdags. Då anslöt även Janne med familj. Julius var väldigt intresserad av Robert och Lindas dotter Jennifer, men hon blev nog lite avskräckt av hans vilda framfart, och alla pussar och kramar. Hon trivdes bättre med att leka med Malte, som är betydligt mycket mer stillsam...
På lördag var det Alices dopdag, och vår avresedag. Vi skulle åka direkt från dopet till Borgafjäll. Naturligtvis blev det panik och mycket stress i sista minuten, och det slutade med att vi kom för sent till dopet. För att inte störa ceremonin väntade de in oss, så vi kunde inte direkt smyga in obemärkta... Men det kändes bra att vi slapp störa mitt i Alices dop. Dopet gick i alla fall jättebra, alla barn skötte sig exemplariskt, och det gick hur bra som helst även efteråt, under fikat och middagen. Skönt! Men jag hade råkat springa på en jätteförkylning, så jag var rätt hängig på eftermiddagen.
När klockan började närma sig halv sju åkte vi iväg, och kom på att vi glömt alla nappflaskor i Karbäcken. Under veckan har vi me och mer gått över till att Malte ska äta välling på kvällen, så om han skulle behöva ammas var det inte säkert att jag hade nog med mat till honom. Vi åkte in på båda bensinstationerna i Dorotea, men ingen hade nappflaskor. Som tur var hade Maggan och Erik med sig det, fastän Irma inte börjat med välling ännu. Vi fick låna ders nappflaska när vi kom till Borgafjäll, och nästa dag kunde vi köpa en ny på affären i Borga.
På påskdagen gjorde vi en utflykt till Korpådalen. Malte var inte på sitt allra bästa humör, och vi hade lite problem med att få i honom lunchen. Men som tur var hade vi med välling också, så han fick ett rejät mellanmål med välling, och sov nog ganska bra på eftermiddagen.
Eftersom det blåste en del så hade mormor fullt upp med att bygga vindskydd till grottan, så att alla skulle sitta i lä. Sedan byggde hon och Julius en rutschkana i snön. Det var väldigt uppskattat. Julius lekte Galdiatorerna i den, och valde ut olika vuxna som fick vara Daggen. Sedan fick han tolka på boben efter skotern, och det var precis hur kul som helst.