Vecka 44
I veckan har Julius haft höstlov. Det var inte helt frivilligt, utan beror mest på att hans dagisplats, som storebror till en liten bebis, styrs av skolans läsår. Så eftersom skolbarnen har höstlov så får Julius ha det också. Vi har varit ner på stan någon sväng, och det var ganska hysteriskt. Det var ju som sagt var fler än vi som hade ledigt.
Det har blivit ganska mycket datorspelande för Julius del i veckan. Han har spelat Pettson och Findus i mucklornas värld, och det spelet har fått en ny dimension efter att han hittade nyckeln till Muckel-världarna. Till och med mamma har tyckt att det har varit riktigt roligt att spela det spelet nu, efter den nya upptäckten.
På torsdag följde vi med en öppen förskola på utflykt till Jamtli. Som vanligt var vi lite sena och fick stressa, men när vi väl var där så var det trevligt. Vi fikade varm choklad och macka, och grillade korv. Det tyckte nog Julius var det bästa med utflykten. Och chokladen var lite för varm för honom när den kom direkt ur termosen, så jag hällde upp lite i hans mugg för att den skulle svalna. Två gången spillde han ut hela muggen just när cholkaden blivit lagom varm... Tur att vi var ute. Sen ville Julius gärna gå på utställningarna inne i Jamtli, men då var det dags att åka hem igen för att ge Malte lite mellanmål. Vi fick stressa lite på väg hem också, för att hinna med bussen och så, men det gick bra det med. Julius sprang på bara bra.
Malte vände sig från rygg till mage för första gången i torsdags. Sedan vände han tillbaka igen, från mage till rygg. Dessutom hörde mamma honom skratta för första gången tidigare på dagen. Så nu händer det massor här hemma.
Jonas tog ledigt från jobbet på fredag, och så åkte vi till Karbäcken. Linus, Nina och Jesper var också uppe, så Julius har lekt med Linus hela helgen. De har kommit väldigt bra överens.
På lördag åkte mamma och pappa tillbaka till stan med Malte, för då skulle vi på middag med föräldragruppen. Det blev en vänlgit trevlig kväll, där alla bebisar åt och sov i omgånger. Den sociala biten stod nog vi föräldrar för...
På söndag kom Julius hem igen, han åkte hem med Nina och Jesper. De stannade på middag, och åkte tillbaka till Stöde efter Bolibompa.

Vecka 43
Vår lille kille Malte har börjat sova hela nätterna. Så vi har värsta lyxtillvaron (var det såhär lätt att vara småbarnsförälder...?), eftersom han sover sju, åtta timmar på dagarna också. Åtminstone kan vi inte klaga på hur han sover.
I veckan har vi sprungit en del på stan för att köpa födelsedagspresenter till pappa och mormor, och för att köpa nya promenadskor till mamma. Det blir ju ganska mycket promenader, så bra skor är inte helt fel. Julius sköter sig riktigt bra när vi är i affärer, fast han har börjat tjata lite om saker han vill köpa. Oftast vill han ha en tidning när han är på affären. Och eftersom jag tycker att det är en ganska bra grej att tjata om så får han som han vill med jämna mellanrum, då kan det bli en Bamsetidning till Julius. När vi var på stan den här gången fick han dessutom en stor bok med klassiska sagor, som Hans och Greta, Guldlock Törnrosa och dem där. Tyligen har de en liknande bok på dagis som Julius är väldigt intresserad av. Men nu blev det så att han fick en Bamsetidning dagen efter att vi köpt den stora boken, så den hamnade lite i skymundan...
På fredag åkte vi upp till stugan. Julius har provåkt sin rattkälke nedför härbrebacken. Han hittade den i skoterförrådet på stenbanken, och tog helt sonika och gick iväg med den genom skogen och bort till backen. Jonas hittade honom när han redan åkt ett åk och var på väg uppför backen igen. Förra vintern ville han bara bli skjutsad på kälen, och drog den aldrig själv, så vi tyckte att han var himla duktig.

Vecka 42
Julius har börjat rita en hel massa. Han ritar både på datorn och med papper och krita. Oftast är det självporträtt han ritar, men han har även åstadkommit porträtt av mamma, pappa med bebisen, och Bamse och Lille Skutt, som alla pryder vårt kylskåp. Det är lite roligt, för tidigare var han ganska svårövertalad när man ville rita med honom. Klippa och klistra, och göra kollage, är också populärt just nu.
Vi var till Björkbackaparken i veckan, och träffade på massor av barn. Det är ganska ovanligt nu på hösten. Julius träffade dessutom en liten kille från sitt dagis, Kalle. De var inte så intresserade av att leka tillsammans till en början, men när de väl kommit igång så lekte de i flera timmar.

I helgen har pappa jobbat på med skoterpulkan på förmiddagarna, så på lördag gick mamma, Malte och Julius till mormor och morfar och hälsade på. När vi ätit lunch åkte vi och tittade på tomter, och småkillarna sov i bilen. Sedan blev det middag där på kvällen också, och Julius fick se en ny film med Fem myror.
På söndag kom Ulla och Nisse och hälsade på, och Julius fick en bok, "Jag kan köra alla bilar". Julius visade Ulla leksakerna på sitt rum och byggde lite med klossarna. Sedan hade vi något nytt att läsa vid sängdags på kvällen.

Vecka 41
I mådags fick vi höra att Julius och Malte har fått en ny kusin. Moster Maggan fick en liten flicka på söndagkväll! Hurra!
På tisdag fick Julius äntligen komma till dagis igen, och det var efterlängtat. Fast det tog tid att komma iväg på morgonen, det mesta som kunde gå snett gjorde det... Sedan fortsatte tisdagen på ungefär samma sätt. Malte var ganska orolig, och sov inte så bra som han brukar. Både på tisdag och onsdag har han varit lite orolig, sovit kortare perioder, och ätit lite oftare än vanligt. Mamma tror att han kommit in i en "ökningsperiod", och behöver lite mer mat. Vi får väl se om det lugnar ner sig igen snart.
Torsdag blev en rätt tuff dag för Malte. Först kunde han inte sova ordentligt på förmiddagen, och sedan var det föräldragrupp och BVC-kontroll på eftermiddagen. Men han var ändå på ganska bra humör, fast lite trött mot slutet. Han fortsätter i alla fall att växa så att det knakar. Nu väger han 6700 gram och är 66 cm lång. Jag är dessutom rätt övertygad om att han är inne i en ökningsperiod nu, eftersom han ätit betydligt oftare än vanligt de senaste dagarna.
Julius hade en rolig torsdag eftersom han fick vara med mormor medan mamma och Malte var på föräldragrupp. Mormor hämtade på dagis, och så blev det glass till mellanmål och filmstund och lek med klistermärken. Vi åt middag där hela familjen, och kollade på Bolibompa.

Vecka 40
Veckan började med att Julius förkylning tog omtag, och Julius hade feber och var snuvig på måndag och tisdag. Vi bestämde oss för att han fick stanna hemma från dagis hela veckan, för att hinna krya på sig ordentligt.
Några kollegor från mammas jobb kom förbi på tisdag, och Julius fantiserade fritt om raketer, rymdfärder och mycket annat. Vi fick presenter alla tre, och Julius använde en presentkartong till att bygga ett rymdskepp av.
På onsdag var vi ute en lång stund i lekparken utanför vårt hus. Julius träffade en pojke som heter Elis, som nyss flyttat till området. De lekte att sndlådan var hav och att det fanns hajar där som förvandlades till delfiner om man tog deras tänder.
På fredag hade Julius ganska tråkigt. Mammorna i vår föräldragrupp kom hit och åt lunch, så Julius hamnade lite i skymundan. Mamma mutade med ett nytt Alfons Åberg-spel till datorn, så då roade han sig bra på egen hand. Men han tyckte att det var lite spännande med alla bebisar, och när vi åt konstaterade han att "bebisarna ligger på rad" på fällar och filtar bredvid bordet. Sedan gick han oblygt omkring bland mammor och bebisar och undersökte Maltes små kompisar. Malte trivdes bra med sällskapet, och låg länge och bara tittade på sina kompisar. Meja och han hade en lång pratstund.
När Jonas kom hem på fredagkväll gick vi till Björkbackaparken och åkte lite karuseller och testade klätterställningarna. Sedan handlade vi lite fredagsgodis och gick hem. Julius tjatade om fredagsgodiset hela middagen, och vi lovade att han skulle få det sedan, för vi skulle titta på en film och mysa. Men Julius somnade i soffan innan myset hann börja, lillvännen.
Farmor och farfar kom också och hälsade på på fredag, på väg till Jesper och Nina i Stöde. De stannade över natten, och på lördagmorgon när Julius vaknade och hörde att vi hade besök fick han en väldig fart upp ur sängen.
På lördagkväll fick vi besök av Hoppan och två kompisar till honom. De hade med en hund också, som Julius provade att leka med. Men han fick inte samma respons som när han busar med Tex.
På söndag åkte vi och hälsade på i Stöde för att se hur Nina och Jesper har det i sitt nya hus. Julius och Linus lekte tillsammans hela långa dagen, nästan helt utan konflikter. Det är inte dåligt gjort! De var ute på gården en stund, lekte med Bionichles, ett räknepussel, och på slutet av kvällen läste de en kokbok och provsmakade maten på bilderna.