Vecka 52
Trots hot om kyla hade vi väldigt behagligt väder i Borgafjäll under julhelgen. Jonas och Julius har varit ute på skoter varje dag, och på en av turerna följde jag med också. Men då körde vi fast så mycket, så det ska vi kanske inte skriva mer om här... Morfar åkte och hämtade sin nya skoter också, så han har varit med ut på flera av turerna. Dessutom har vi varit ute på långa promenader och turer med spark.
På kvällen den 22:a klädde vi julgranen tillsammans. Julius koncentrerade de flesta av julprydnaderna till en gren på framsidan av granen, så jag försökte vara lite diskret och omfördela pyntet på hela julgranen. Jag tänkte att han inte skulle märka det. Men det gjorde han. Fast när jag förklarade varför jag spritt ut pyntet så sa han inget mer om det.
Julafton firade vi väldigt traditionsenligt, med paket i stöveln på morgonen, Kalle Anka, god julmat och så kom tomten efter maten. Tomten hade vissa problem med att läsa på julklapparna, så Julius hjälpte honom en del. Och när tomten hade gått fanns fortfarande många paket kvar att dela ut, och det tog Julius hand om. Han kände igen de flesta namnen på paketen, men en del gånger fick han fråga om hjälp.
När vi hade öppnat paketen satte Julius direkt igång att leka med sina saker, bland annat ett set med hantverkssaker. Malte provade sin gåstol, och den var en klar succé. Han tog sig fram på en gång, och kunde ganska snabbt styra gåstolen dit han ville. Han tyckte att det var väldigt intressant att gå och hälsa på sin kusin Irma och kolla in leksakerna som hörde till den babysitter som hon fått i julklapp.
På juldagen kom Alvar och åt middag med oss, och på annandagen kom Bertil och Liselotte förbi med hela familjen för att fika julkakor efter maten. Vi spelade spel, både Imse Vimse och På Spåret. Julius favoritspel under helgen har varit just Imse Vimse, men efter ett svidande nederlag den här kvällen så kom han och Bertil överens om att det var ett struntspel. Julius har spelat oerhört mycket i helgen, och tyckte att det var spännande bara att titta på när vi vuxna spelade spel, men han är en oerhört dålig förlorare. Inte har han då det draget från mamma i alla fall...
På söndag åkte vi till Karbäcken. Det snöade rätt rejält, så vi vågade inte åka över Rajastrand. Vi var lite rädda att fastna i någon backe, eftersom det inte såg ut som att snöröjningen hunnit med riktigt. Istället åkte vi över Höglad och en väg vi aldrig kört förut. Det var också rätt så spännande i mörker och ymnigt snöfall. Vi kom fram välbehållna efter att ha slagit nytt långsamhetsrekord på sträckan mellan Borgafjäll och Karbäcken.

Julius födelsedag 20 december
Födelsedagen tillbringade vi i Hoting. Vi sov hela familjen i Gerd och Gustavs dubbelsäng, och på morgonen vaknade Julius före oss. Jag sa till honom att ligga kvar i sängen en stund, och han stannade snällt kvar, utan att ens fråga varför. När vi sedan kom in med paket, bulle och och oboy hade han hunnit väcka Malte, så våra småkillar låg och samspråkade lite.
Julius kastade sig över paketen, men hade vissa bekymmer med papperet på några av paketen. Tillslut fick vi leta fram en sax, så att han skulle kunna ta sig igenom inslagningen.
I ett av paketen fanns en keyboard med en massa spännande ljud och melodier. Julius spelade för oss flera gånger den dagen. Dessutom fick han ett Pettson och Findus-spel som vi provspelade, och ett par skridskor. Vi skulle testa dem redan på förmiddagen, men kom iväg lite sent och kom inte till ishallen förrän mitt i dagen. Då var det matchförberedelser på gång, så vi fick vänta till efter matchen. Jonny följde med och hjälpte Julius att hålla balansen. Det var inte så lätt! Men när Julius fick en ishockeyklubba i handen blev han mycket modigare och då åkte han tvärs över isen med klubba och puck, och gjorde mål. Sedan provade han på att vara målvakt. Det gick fantastiskt bra. Men när vi skulle åka av isen, för att ishallen skulle stänga så berättade han för mig att han hade ont. Jag frågade var han hade ont och misstänkte att det skulle vara i rumpan eftersom han nyss fallit och slagit sig. Svaret blev: "I hela kroppen".
På kvällen åt vi spagetti med köttfärssås, enligt Julius önskemål, och sedan kom flera gratulanter. Kaj-Gunnar och Chatrin kom med ett paket, liksom pappas kompis Marthin. Och så blev det tårta och sång innan det var dags att sova.

Vecka 51
Julen närmar sig med stormsteg. Julius har börjat räkna ut det här med att man får julklappar om man är snäll. Vi försöker att inte prata så mycket om det hemma, för vi känner väl att det är fel att hota med uteblivna julklappar om man är busig. Tomten kommer ju ändå på julafton, oavsett hur mycket rackartyg man ställer till med innan. Men han har ändå snappat upp det där, och kan ibland påpeka när han har varit duktig att han kommer att få många julklappar. Och det stämer nog.
Malte har börjat göra nya ljud, "bvvv" låter det ganska mycket om honom nu. Han suger mycket på underläppen, brummar och blåser bubblor. Och leker med tårna. Kvällarna har blivit längre, nu somnar han vid åtta och är dödsslut då. Sedan vaknar han igen, och om han då inte ammas på en gång så att han somnar om så kan han vara vaken till elva-tolv på kvällen. Lite jobbigt faktiskt. Men vi ska väl få någon ordning på det också, hoppas jag.
Julius är helt inne i en spelvärld just nu. Jag har infört spelförbud hemma, för det blev lite för mycket. Första dagen tjatade han jättemycket, men nu har han accepterat det, och hittar på andra lekar i stället. Men ibland försöker han ändå be om att få spela, fast han vet att om han frågar rakt ut så blir det nej. Härmodagen förklarade han att han inte ville röra på benen, bara armarna och händerna. Och så gjorde han en rörelse med högerhanden på bordet som om han höll i datormusen. Hmm... Jag tyckte att man kunde vara stilla med benen om man la pussel också, eller spelade brädspel. Och så spelade vi dionsauriespelet. Det är ett jättekul spel, och Julius var så nöjd eftersom han vann över mig.
Han drömmer spel också. Han kan berätta för oss på morgonen hur han drömt något, och sedan berättar han vilka knappar på tangentbordet man ska trycka på för att de olika sakerna ska hända i drömmen. Häromdagen kom vi överens om att han skulle starta en spelfabrik, för han har så många idéer om spel i sitt lilla huvud. Och tidigare i veckan berättade han om maskfabriken han skulle starta. Den kan du läsa mer om på citatsidorna.
På tisdag kom Maggan, Irma och Petra till stan från Uppsala. Vi gick till mormor och morfar och hälsade på de längväga resenärerna efter dagis, och sedan blev vi kvar hela kvällen. Det var väldigt trevligt, och Julius var så gosig med sin kusin och lillebror. Han berättade att Irma också var en av hans små kompisar, precis som Malte. Men ibland blev det förstås lite för mycket bebisgull och för lite Juliuslekar, och då var de inte så roliga längre.
På torsdag ramlade mormor nerför en isig trappa och bröt armen. Petra och Magdalena kom förbi med Irma så att vi kunde ta kort på våra småttisar i sina dopklänningar. När vi var klara kom mormor och morfar och hämtade dem, och mormor hade armen i paket.
Vi påbörjade resan upp mot Borgafjäll på fredag, men stannade i Hoting för att fira Julius födelsedag där. På söndag åkte vi vidare mot Borgafjäll. Vi åkte förbi hos gammelmormor och bytte julklappar på vägen upp. Väl uppe i Borfgafjäll blev det mer födelsedagsfirande för Julius, för då fick han öppna alla paket från mormor och morfar, och mostrarna.

Vecka 50
Vi fortsätter försöken med att ta bort Maltes sena tupplur så att han ska sova bättre på kvällarna. Hittills verkar det fungera rätt bra, även om det kommer bakslag ibland. Men om det fortsätter att fungera så innebär det att han sover två gånger per dag och sedan ungefär mellan åtta på kvällen och sju-åtta på morgonen (vaknar vid tio och vid fem-sex för att äta). Det känns helt okej, håller tummarna för att det ska fungera!
På tisdag gick jag och Malte på stan för att handla julklappar. Malte var en duktig kille och sov hela tiden. Sedan var det dags för lunch på Törners tillsammans med några mammor ur föräldragruppen. Men då var det inte roligt längre. Malte var jättetrött hela tiden, orkade knappt hålla sig vaken i en timme. Några av de andra lunchgästerna blängde lite, men det får man väl ta... Vi får göra ett nytt försök en annan gång.
Julius och Jonas+Malte lekte kurragömma på kvällen. Julius lekte så att han var alldeles svettig. Och han hade varken tid att leta ordentligt eller att vänta på att bli hittad. Jonas hann knappt börja leta förrän Julius ropade "här är jag". Och när Julius skulle leta så sprang han mellan rummen, utan att titta efter. Men roligt var det. Malte var också nöjd, även om Jonas hade med sig honom och gömde sig under bord, inne på en mörk toalett, under lakan, bakom gardiner... Men han avslöjade dem ganska ofta genom att göra små ljud, så Julius fick lite ledtrådar ändå.
På torsdag hade vi fullt upp. Först var det julavslutning på Öppna förskolan, och sedan på eftermiddagen var det luciafirande på Julius dagis. Julius hade bestämt att han skulle vara tomte, och eftersom vi dessutom hade en tomtedräkt hemma från när Julius var ett år så kunde vi klä båda våra killar i tomtekostymer. Jättefina var de. Och barnen sjöng så fint. Sedan blev det lite vildare när sången och fikat var över, så det var rätt skönt att komma hem.
På lördag vaknade vi ganska tidigt, och satte oss i soffan för att titta på luciatåget. Vi tände ljus, fikade lussekatter och pepparkakor. Det blev väldigt mysigt. Efter lunch lämnade vi Malte och Julius hos mormor och morfar för att gå ut på stan och leta julklappar. Det blev tre väldigt effektiva timmar, vi hann klart alla affärer och julklappar som vi skulle hinna med! Och Malte och Julius hade det så bra hos mormor och morfar. Sedan åt vi middag, åkte på Hemköp och handlade och så hem för att titta på Allram Est och äta lördagsgodis. Sedan skulle jag och Jonas titta på första filmen i Sagan om ringen-trilogin, och då valde Malte att vara vaken hela kvällen, så det blev lite dåligt med filmtittandet för min del.
Vi hade födelsedagskalas för Julius på söndag. Det blev väldigt lyckat. Julius hade bjudit in Ottilia, Jacob, Emma och Wilmer från sitt dagis. Först var det lite trevande, men när Wilmer kom blev det mer fart. Kanske för att de öppnade presenterna då. Sedan var det lek och bus en stund, glasstårta och kakor, och så lekte vi en stund till innan det var dags att gå hem. Det sista barnen fick göra innan de gick var att leta reda på varsin godispåse som tomten gömt i vardagsrummet (han är lite tidig i Östersund). När de hittade den och såg innehållet var det många som blev glada, för tillsammans med godis, ballonger och en clementin så låg det även ett kinderägg i varje påse. Jacob blev nog gladast, för han utbrast att det här var "den bästa dagen i hela mitt liv". Och sen var Julius första barnkalas slut. Det var jätteroligt.

Vecka 49
Jonas fick skynda sig ut och ut och panikhandla små presenter till adventskalendern i söndags, eftersom måndag var den 1 december. I år hade vi ju faktiskt fått tillbaka vår fina paketkalender också. Men så glömde vi att slå in paketen och hänga upp kalendern. Så den 1 december fick Julius inte öppna något paket, och inte den 2:a heller. På morgonen den 3:e december hade vi emellertid gjort ett ryck, så då satt kalendern på köksväggen. Tur att Julius ännu är så liten att han knappt kommer igån traditionerna från år till år.
Malte har varit ovanligt orolig i veckan. Han har haft det oerhört jobbigt på eftermiddagarna, och när han har det jobbigt är det inte så kul för omgivningen heller. Eftersom flera andra barn i vår grupp börjat få problem med tänder funderade jag lite på om det kunde vara det. Men som det verkar var det nog bara en förkylning. Igen. På onsdag hade Malte lite feber, så vi stannade hemma från Öppna Förskolan på torsdag.
Kvällarna har blivit längre än vanligt den här veckan också. Malte somnar som vanligt vid åtta, halv nio. Men sedan vaknar han efter en timme och håller igång hela kvällen. Det är lite jobbigt, eftersom vi fått vänja oss vid att hinna få någon timmes vuxentid innan vi går och lägger oss. Ett tag trodde jag att han fått någon ovana som innebar att han inte kan somna själv i vaggan. Men det stämmer inte, för han somnar själv utan vidare, om han bara är trött nog. Så antagligen är han inte nog trött på kvällarna. På torsdag berättade Julius att han fått kompismärket på dagis. Det är en liten medalj som barnen får när de varit bra kompisar och gjort något bra. Julius har pratat mycket om det märket på sista tiden, så dt var roligt att han fick ta med det hem. Vi satte upp det på hans rum. När jag kom till dagis nästa gång fick jag se varför han fått märket. Motiveringen som stod på väggen var att han slagit Kalle så att han grinade (inte så bra början...), men sedan sa han förlåt, kramade och ritade en teckning till Kalle. Kalle och Julius leker väldigt mycket tillsammans, men verkar ha svårt för att veta om de ska slåss eller kramas. Gränsen är hårfin.
På lördag åkte vi och hälsade på i Stöde och fick träffa lilla Alice för första gången. Pappas ögon och mammas profil, vad jag kunde se. Men sådant hinner ju ändra på sig.
Vi gick på julmarknad, återvände till huset och drack glögg vid öppna spisen, och så åt vi god middag innan vi åkte hem igen. Malte och Alice sov gott stora delar av dagen, och Julius lekte med Linus leksaker, och tittade på lite film. Det var kanske inte så jätteroligt för honom, eftersom vi vuxna gärna ville sitta och prata med varandra, och inte var särskilt leksugna. Men han lekte bra själv, och när han blev rädd för att vara ensam tog han med Alices leksakskanin som stöd.
På söndag åkte Jonas till Peter och jobbade med skoterpulkan som står i Peters garage. Vi andra passade på att hälsa på mormor och morfar. Vi stannade där hela dagen, och fick middag där. Efter middagen hade nog Malte gärna sovit en stund, som han brukar på sena eftermidagen. Men mormor och morfar hjälpte till att hålla honom vaken, så vi höll igång honom till klockan nästan var åtta innan han fick gå och sova. Det gick rätt bra, och så sov han hela kvällen.