Onsdag 31/10
Mamma har varit ganska tråkig de senaste kvällarna. Hon sitter och pluggar och förberede en utbildning som hon ska vara med och hålla i. Jag får inte dra iväg med hennes papper, jag får inte knövla ihop dem och jag får inte leka med hennes böcker. Tråååkigt! Det kanske blir bättre imorgon.
Jag har gigantiska torrfläckar på benen och ryggen. Mamma tror att det är för att det börjat bli kallare nu, och att luften är torrare. Mamma och pappa smörjer med olika krämer så att det inte ska bli för torrt. Och så får jag inte bada lika ofta. Det tycker jag är synd.

Tisdag 30/10
Jag pratar mer och mer och förvånar mamma och pappa med hur stor och förståndig jag har blivit. Men ibland förstår de inte alls hur stor jag verkligen är, för de ska alltid enisas med att hjälpa mig med allt, ta på kläder, skala mandariner, byta blöjor (huuuu!) och en massa annat sånt. Jag protesterar allt jag kan när de inte förstår att jag kan själv. Och ibland säger jag "nej", "sluta" och "dumma" och protesterar av bara farten, fast jag egentligen kanske ville ha hjälp...
Jag vill inte ha hjälp med att hitta på vad jag ska göra heller, så ofta när mamma och pappa föreslår något säger jag nej bara så att de ska förstå att jag vill hitta på själv.

Söndag 28/10
Idag sov jag rekordlänge, till klockan var halv nio. Fast jag vaknade lite innan och såg till att farmor bytte min blöja.
Pappa, farfar och Jonny gick ut iskogen och jagade idag, så jag, farmor och mamma tog en promenad för oss själva. Vi gick och tittade på ispölarna utanför gamla skolan, kollade in älghuvudena och älgklövarna och sa hej till vovven på Kaj-Gunnars gård.
På kvällen åkte vi tillbaka till Sundsvall igen. Det blev ganska sent innan vi kom iväg, och jag sov nästan hela vägen. Jag vaknade till lite när vi kom fram till Sundsvall, men somnade om lika fort igen.

Lördag 27/10
Idag var det Jörgens tur att bli väckt med skönsång från oss. Jag ville gå in till Jörgen före alla andra, men då visade farmor att jag skulle vara tyst. Hon satte pekfingret framför munnen och sa "ssshhh". Det var ett kul bus! Jag gjorde så hela dagen sen.
På kvällen åt vi middag tillsammans med Kaj-Gunnars. Det är så roligt när de hälsar på, för då kan jag leka med Stina. Vi lekte kurragömma ända tills jag skulle lägga mig och sova.

Fredag 26/10
Imorse klev vi upp tidigt och sjöng för pappa som fyller år idag. Han fick en smörgåstårta med masor av ljus på, som jag fick hjälpa honom att blåsa ut. Innan jag var färdig med det hade jag blåst så att jag nästan var yr i huvudet.
Sen gick vi ut på stan, och pappa och mamma bestämde en mötesplats till senare eftersom pappa skulle iväg och prata med någon farbror. Den farbrorn pratade så länge att jag hann somna innan pappa och mamma fick tag på varandra igen. Men det gjorde nte å mycket, för där mamma och pappa hade bestämt att de skulle träffas fanns en jätterolig lastbil som jag kunde sitta i och köra. Det kom många andra barn som jag lekte med också.
Under tiden jag sov åkte vi till farmor och farfar. Vi åt smörgåstårta på kvällen också, och så fick jag sova över hos farmor och farfar på stenbanken.

Torsdag 25/10
Ikväll åkte vi till mormor och morfar i Östersund. Jag sov en lång stund i bilen, och var pigg och utvilad när vi kom fram. Vi firade mormors födelsedag lite i förskott ikväll. Mormor öppnade paket, och så åt vi tårta allihopa.
Jag tyckte att det var lite jobbigt att somna ikväll. Först försökte jag somna i en egen säng, men det var inte kul. Det blev lite roligare när jag fick ha fotbollen med mig i sängen, men jag somnade inte ändå. Tillslut fick jag komma till mammas och pappas säng med fotoll och snuttetrasa, och då gick det bättre att somna.

Tisdag 23/10
Ikväll har vi varit ute på IKEA en sväng. Det är en alldeles för stor affär, jag hinner alltid bli uttråkad innan vi handlat färdigt. Och dessutom stannade vi inte ens på barnavdelningen, den enda roliga avdelningen. Fast det bästa på hela IKEA ändå var de mjuka fårskinn som de hade i en korg. Där fick jag stå och gosa en stund.
Tidigare ikväll visade jag mamma och pappa mina nyvunna kunskaper - jag har ju lärt mig teckenspråk! När vi tittade på teckenlådan i söndagsmorse såg jag hur de gjorde. Så ikväll satt jag och viskade och lät lite som de gjorde, och viftade med armarna. Eftersom det var en massa roliga skämt jag berättade skrattade jag högt efter varje teckenomgång. Mamma och pappa kan nog också teckenspråk, för de skrattade de också.

Måndag 22/10
Det är verkligen höst ute nu. Jag tycker inte alls om att klä på mig, så det kan bli stora problem varje gång vi ska ut. Mamma och pappa får jaga mig runt lägenheten för att klä på mig alla byxor, jackor, vantar och sånt som ska på.
Ikväll var vi ute och lekte med ficklampor i mörkret på fotbollsplanen här intill. Vi såg ett stort, grönt norrsken också.

Söndag 21/10
Idag har vi haft en slö dag till. Pappa har varit flitig och jobbat, men jag och mamma har bara varit hemma och slöat. Jag har lekt ganska mycket själv på mitt rum. Lego är jättekul att pyssla med, det kan jag göra länge. Jag tycker också om min fina trälastbil som jag kan ta isär och hamra lite på. Den leker jag jättemycket med.

Lördag 20/10
Idag har vi varit ute i skogen. Jag tyckte att det var jättekul att spankulera omkring i gräset och bland stenar, stubbar, rötter och gula löv. Men bara en stund. Eftersom vi skulle promenera upp för branta backar ville jag nog hellre åka i vagnen.
På eftermiddagen åkte vi och handlade. Det var inte alls kul, jag ville helst av allt få springa runt, inte sitta i en tråkig kundvagn.

Fredag 19/10
Mamma var hemma igen när jag kom hem från dagis idag. Vi åkte till Sibylla och åt middag. Jag fick korv med strips, och en traktorleksak. Hurra!
När vi åkt hem igen kom kusin Linus. Han skulle vara hos oss hela kvällen medan Jesper och Linda gick ut på galej, men han var lite febrig och ledsen. När han fått sitta en stund i Jespers knä blev det lite bättre, och så satte vi oss i soffan och tittade på Bolibompa, Emil och Dunderklumpen, och åt chips och drack festis. Jag ville gärna att Linus skulle busa med mig men han var för trött.

Torsdag 18/10
Idag gick jag och mamma till dagis senare än vanligt. Jag kom dit när de skulle ut och leka, och det kändes lite bakvänt. Jag var tvungen att gå in på dagis ändå och se om det inte fanns någon gröt där till mig. Sen blev det lite jobbigt när mamma skulle gå, eftersom allt annat var så bakvänt.
På dagis hjälpte jag Hampus när han var ledsen. Jag hjälpte honom att få ta en dockvagn som han ville ha. Hampus tycker att jag är en kul kille, han blev så ledsen idag, för han trodde inte at vi skulle få leka något idag när jag och mamma kom till dagis så sent. Hampus mamma berättade att Hampus brukar prata om mig hemma. Mamma blev ganska förvånad, och lite lönnstolt tror jag.
Ikväll åkte mamma till Östersund för att jobba sin sista dag där. Det var lite jobbigt. Jag ville följa med mamma, men det gick visst inte.

Onsdag 17/10
När mamma skulle hämta mig på dagis idag var Mikaela jätteledsen. Hon låg på golvet och grät, och jag pekade och sa "lalla" (ramlat). Men det hade hon inte utan hon var ledsen för att hon inte kunde leka med de leksaker hon ville. Då fick hon två mjukdjur av mig, tillsammans med ett uppfordrande "tack, tack", och så blev hon gladare igen.
Efter dagis var jag och mamma ensamma hemma. Pappa skulle ut på representation igen, även om han borde ha blivit avskräckt vid det här laget. Jag och mamma åkte och handlade, och mamma hade ingen peng till en kundvagn. Så det fick bli en korg i stället och så fick jag gå själv i affären. Jag var jätteduktig och följde efter mamma och hjälpte henne att lyfta i saker i korgen. Men när vi kom till kassakön blev det långtråkigt. Så snart mamma betalat stack jag iväg. Mamma hade fullt sjå att hålla koll på mig och få ner mat i kassarna. Det är rätt, hon ska ha lite mer spänning i sitt liv, tycker jag.

Tisdag 16/10
Ikväll åkte jag och pappa och badade. Pappa ville ha ett avbrott från Emil-tittandet, han tycker inte att vi gör annat än att titta på Emil-filmen. Men varför skulle vi behöva göra det när Emil är så bra. Fast jag tyckte att det var ännu roligare att bada.
När vi kom hem till lägenheten var mamma hemma! Konstigt. Men jag blev jätteglad, och mamma fick en stooor kram. När jag skulle sova på kvällen sen fick mamma sitta bredvid sängen hela tiden, och så höll jag henne hårt i handen så att hon inte skulle försvinna.

Måndag 15/10
Pappa och jag åkte till Sundsvall tidigt, tidigt imorse. När mamma ville ha en puss innan vi skulle åka sa jag bestämt nej. Sen pekade jag på baksätet och sa "dä" så att mamma skulle förstå att hon skulle åka med, inte ge avskedspussar. Men hon följde inte med ändå. Hon ska visst jobba några dagar till i Östersund. Tråkigt, jag blev allt lite ledsen när vi åkte.

Söndag 14/10
Imorse åkte vi till Storsjöbadet. Det fanns en alldels lagom pool till mig där, med en liten rutschkana i. Där åkte jag minst trettio gånger. Jag och pappa testade stora vattenrutschkanan också, och den var också kul. Sen ville jag gärna hoppa från svikten också, men det fick jag inte för mamma och pappa.
När vi kom till mormor och morfar igen fick vi våfflor, morfars jättegoda våfflor med sylt och grädde. Jag åt lika många våfflor som mamma!
På kvällen gick mamma och pappa på bio, så jag fick vara själv med mormor och morfar.

Lördag 13/10
Idag har vi varit och handlat kläder. Det är sååå tråkigt. Särskilt när mamma och pappa bara ska handla åt sig själva. Tur att det finns lekavdelningar i de flesta klädaffärer numera.
På eftermiddagen tog vi det ganska lugnt, vi gick till lekparken i Bahusparken en sväng. Det är ett kul ställe.
När vi ätit middag och tagit en promenad hälsade vi på morbror Janne. Det fanns många roliga saker där som jag ville leka med, men prydnassaker och lampor ska man visst inte leka med.

Fredag 12/10
Mamma var fortfarande hemma när jag vaknade imorse, fast hon skulle ha åkt till Östersund igår. Hon har visst ont i magen, och ska vara i Sundsvall och vila lite. Jag fick gå på dagis fast både mamma och pappa var hemma. Pappa var det ganska synd om, han orkade knappt kliva upp på morgonen. Han kom hem jättesent inatt, hade visst varit på representation. Sånt ska jag nog hålla mig undan när jag blir stor.
På eftermiddagen åkte jag och mamma till mammas förra jobb. Vi kom mitt i fredagsfikat, så det var jättemånga nya där. Jag blev blyg och ville bara vara tvärtemot. Sen sprang jag ifrån mamma när hon pratade med sin gamla chef. Jag tror att mamma blev lite orolig, för det fanns ju hissar lite här och var som jag hade kunnat åka iväg i. Men det lät jag bli. När alla hade fikat färdigt ritade jag på en whiteboard-tavla och lekte med magneter. Det var skoj.
Mamma och alla mammas gamla jobbarkompisar var så glada innan vi åkte hem. Mamma skulle visst börja jobba där igen, och det ska bli skönt att vara mer med mig, säger hon. Bra.
På kvällen åkte vi till mormor och morfar i Östersund. Jag sov halva vägen i bilen, så jag var pigg när vi kom fram.

Torsdag 11/10
Idag när jag vaknade var mamma hemma igen. Vi mornade oss lite framför TV:n, sen åt vi frukost och gick till dagis. Jag visade mamma och fröken Karin att dagissköldpaddan Helga kunde äta ur min hand. Då nöp Helga tag om hela pekfingret! Men det gjorde inte ont, och det var bara mamma och Karin som blev rädda. Jag bara skrattade.
Ikväll har jag varit hos mina kusiner Linus och Lukas. Vi tittade på leksaker i en katalog, spelade datorspel och åt glass. Fullmatad skojkväll.
När jag kom hem var jag fortfarande så uppe i varv att jag kastade en hård järngrej i huvudet på mamma, av misstag. Mamma blev ledsen och började gråta, så då gick jag ut i köket och hämtade papper till henne. Ungefär 10 meter. Man vet aldrig hur ledsen en mamma kan bli.

Söndag 7/10
Vi åkte till Alnön och badade idag på förmiddagen. Jag tycker att det är så kul, fast jag vill inte att mamma och pappa ska hålla i mig när jag är i den djupa bassängen. Jag vill simma själv. Idag klättrade jag upp på olika flytgrejer också. Jag stod och ropade ut så att alla kunde höra att jag var kung av badbassängen. Sen hoppade jag i vattnet. Det var så kul att det provade jag massor med gånger. Sen när vi klivit upp ur bassängen och jag och pappa satt i bastun fick vi melon av några andra bastare. Jättegott.
På kvällen var det middag för hela pappas familj hemma hos oss. Jag hade inte tid att sitta och äta så särskilt länge, men när jag fick glass var jag väldigt lugn och stilla.

Lördag 6/10
Idag åkte vi till Jesper och Linda, och när vi kom dit var farmor, farfar, Jonny och Jörgen också där. Vad förvånad jag blev! Och ganska blyg. Sen kom Ulla, Nisse och gammelfarmor också. Vi åt lunch, och så lekte jag en hel massa med Linus.
På kvällen hittade mamma och pappa på att vi skulle ta en promenad i regnet. Det regnade in på mig, fast vi hade regnskyddet på barnvagnen, så när vi kom in fick jag bada varmt och sen gå och lägga mig.

Fredag 5/10
Jag och pappa cyklade till järnvägsstationen ikväll och hämtade mamma. Hon blev jätteglad när hon såg oss. Men mamma kom så sent att jag mest bara skulle gå och lägga mig när vi kommit hem.

Måndag 1/10
Ojoj, nu har det varit så rushigt så vi försummat dagboken. Nå lite snabbt vad som hänt de senaste veckorna:
Vi har varit i Uppsala och häslat på moster Maggan och Erik, kan lova att där finns en störtskön kyrka som det ekar kanonskojjigt i. Pipen å Jasså är två katter som bor hos moster, gissa om man kan jaga dem. De kan springa fort och hoppa mellan möbler, det är lite synd för det blir så svårt att få tag i dem. Jag lekte även med moster och Erik medan mamma och pappa var på fest hos hans kompis Måve. Det var kul att ha dem som barnvakt, men jag var snäll hela tiden. Det bästa av hela resan var nog ändå min "mill" (Emil video) som jag fick den går att se hur många gånger som hellst.
Vi har varit till Hoting/Dorotea och hjälpt mormor och morfar att flytta, eller vi och vi, jag var hos farmor och farfar och busade medan pappa var i Dorotea, mamma var i Norge. I Hoting hände det en massa roliga saker också. Jag hjälpte farfar att gräva upp jordgubbslandet. Hjälpte mina farbröder med att vara ballast, det är för lätt om det bara är grenar på skottkärran. Pappa fick lite handräcknings hjälp när han fixade med bilen, konstigt nog verkar det inte så uppskattat.
I går kväll blev jag lite förvånad, vi skulle åka hem till Sundsvall men hamnade istället hos mormor och morfar i nya lägenheten. Vi for inte hem alls! Inte förräns jättetidigt i morse, men bara pappa och jag, mamma har flyttat ifrån oss (nä inte riktigt). Mamma har fått jobb i Östersund och bor hos mormor och morfar tills pappa får jobb och jag plats på dagis i Östersund. Så idag har det bara varit jag och pappa, men det har gått bra ändå om han inte vore så slarvig! Han har drullat bort mina stövlar, hur ska jag nu kunna hoppa i vattenpölar?