Vecka 30
Sista veckan på min semester, och det har varit lite svårt att jobba tillsammans i huset eftersom det varit bara vi som varit lediga nu. Jag har varit hemma med killarna i Östersund mest hela tiden, och Jonas har byggt. Julius är fortfarande väldigt tjurig och bråkig, lättstött och så retas han med Malte så mycket han kan. Det rä svårt att förstå vad det ska tjäna till, särskilt eftersom vi blir så arga på honom hela tiden. Det borde väl verka avskräckande?
På onsdag lekte Julius med sin kompis Nils. Nils, Julius, jag och Malte spenderade hela dagen ute i lekparker och på minigolfbanan i Badhusparken. På väg hem lyckades de tigga till sig lite sockervadd också, men Julius åt inte många tuggor innan han gav bort allt till Nils. Det kändes nästan bra att han inte fick smak för kladdiga sockervadden...
Julius har pratat flera gånger om att han gärna vill gå på dagis igen, och att han inte vill börja skolan i Ås. I veckan tog han upp det vid matbordet, så att vi hann prata om det ordentligt. Det kändes bra. Det är ju mycket bättre att han vill prata om det än att han ska hålla allt för sig själv. Vi kom fram till att han inte kan börja på dagis igen, och att ignen av hans kompisar ska göra det heller. Och att det skulle vara roligt att börja skolan och vara tillsammans med alla kompisar, men att han säkert kommer att få nya i Ås. Vi tog upp Linus som exempel, som cokså flyttade när han skulle börja skolan. Och det tror jag blev en vändning för Julius. För han såg ju hur mnga kompisar Linus hade på sitt kalas, och hur roligt de hade tillsammans. Hoppas att det känns lite bättre för honom nu.
På lördag blev det så äntligen dags för tivoli, som Julius pratat om hela sommaren. Men han var förvånansvärt avvaktande, åkte inte ens upp alla karusellbiljetter och köpte bara en strut popcorn. Förra året fick vi försöka stoppa honom från att spendera allt vid första karusellen, och nu fick vi nästan peppa honom att åka lite istället...
Malte blev helförtjust i en karusell som bestod av en massa bilar som åkte runt, runt. Han åkte den tillsammans med Julius två gånger, och blev rätt rejält arg när vi skulle ta bort honom därifrån...
De hoppade i ett hoppskepp också, men det var lite läskigt, för plötsligt började luften pysa ut, och master och annat uppblåsbart ramlade ner över barnen. Jag var lite rädd att vi inte skulle få ut Malte, med det gick bra. Sen blev det inga mer hoppäventyr för honom.
På kvällen ordnade vi middag för våra "byggjobbare", och skjutsade ner dem på yran. Det var en anorlunda yranlördag, framför TV:n, men kändes också ganska skönt. Vi börjar väl bli gamla...

Vecka 29
Denna vecka har vi lagt golv tillsammans med morfar, på hans sista semestervecka. Det har gått bra, även om det krånglade en del för oss i början. Men när vi väl kom på hur vi skulle göra så gick det bättre.
Killarna har varit med pappa mest hela tiden, och de har åkt mellan stan och huset. Mot slutet av veckan var både Jonas och killarna ganska less. Att Julius börjar på att vara less visar sig mest genom att han bråkar med Malte, så snart han får tillfälle. Och det är ofta. Det är mycket bråk och kiv just nu.
I helgen kom Jonny och Jörgen till stan. Efter en seriös shoppingtur kom de ut till huset och hjälpte oss att montera ihop köket. Sen var väl tanken att det skulle bli krogstråket på kvällen, men det regnade så mycket hela tiden att det kanske inte kändes så lockande.

På söndag städade vi ur husvagnen, eftersom Janne och Gunnel skulle ut och åka med den veckan därpå. Och så kom Tommy och Stina förbi och kollade in hur det gick för oss. De hade med sig Emma också, som blivit så stor sen vi sågs sist. Så stor att hon blivit lite blyg också, för hon sa inte många ord under det besöket. Men det var ju så länge sen vi sågs, så det kan man nog förstå.

Vecka 28
Malte och Julius har fått ha sommarlov hos farmor på Stenbanken. Då passade jag och Jonas på att måla och snickra för brinnande livet. Och barnen fick roa sig på heltid, och slapp stressade föräldrar. Det var nog en mycket bra lösning för alla inblandade.
På lördag åkte vi till Sundsvall med stora släpvagnen för att köpa garderober, badrumsporslin och -möbler, kakel, klinkers och allt annat bra och billigt som man borde kunna hitta där. Vi sprang i byggaffärer precis hela dagen, och det slutade med att vi kom hem med en garderob. En enda. Men shoppingturen var inte helt bortkastad ändå, den var på sitt sätt en del i processen för att komma fram till vad vi faktiskt ville ha.
På kvällen åkte vi till Stöde och återförenades med våra killar, som blivit så stora sen vi såg dem sist! Och så fick vi hälsa lite på lille Elias.
Linus fyllde år på söndagen, så det blev först uppvaktning av familjen på morgonen och sedan kalas för kompisarna på eftermiddagen. Julius blev presenterad som "min coola kusin Julius", och han hade verkligen hur kul som helst på kalaset. De hade ordnat en "batman-grotta" nere i källaren där barnen fikade glass, en skattjakt på gården och en massa lekar ute, som kurragömma och dragkamp (där Jonas och Jesper fick se sig besegrade av betydligt yngre men fler killar). När kalaset började närma sig sitt slut var Julius ganska färdig också... Därför antog jag att barnen skulle somna snällt i bilen på vägen hem, men det var ju helt fel. Julius var vaken mest hela vägen, och Malte somnade inte förrän vi flyttat Julius bilstol till framsätet. Tröttast på den resan var nog mamma och pappa, som fick turas om att köra för att inte somna vid ratten...

Vecka 27
Nu i juli har vi haft hjälp av mormor och morfar på bygget. Dessutom har jag semester, så barnen går inte längre på dagis. Vi har bott i husvagnen från och till under nästan hela semestern, för att kunna jobba tillsammans efter att pojkarna har gått och lagt sig. De första nätterna väcktes vi av alla kajor som hoppade runt på husvagnstaket vid fyratiden på morgonen, men sen tror jag att man vande sig vid det ljudet och sov som en stock nätterna igenom. Killarna har fått mycket behögligare morgonvanor, och vaknar inte förrän vid halv åtta, åtta. Men det innebär också att de inte lägger sig förrän vid halv tio på kvällen, och det är lite jobbigt när man vill komma igång med byggandet.
Vi har haft fantastiskt väder under vår tid i husvagnen. Vi har kunnat äta alla måltider ute, vilket har underlättat betydligt, eftersom det skulle ha blivit lite trångt annars. Och några av dagarna har vi tagit siesta på eftermiddagen och åkt och badat, eller helt enkelt avslutat dagen med ett kvällsdopp i Önsjön.
Den här veckan kom Maggan och Irma och hälsade på, de varmaste dagarna på hela sommaren. Vi kämpade på med tapetseringen inomhus, och barnen fick roa sig med vattenspridare och badbassäng ute. Men det blev såklart ändå väldigt varmt för dem, så det var inte helt lätt att hålla humöret uppe. En dag blev det bara för varmt, så då avslutade vi arbetet redan vid fyratiden, och åkte till Önsjön och badade och åt middag. Det var jättehärligt.