Vecka 34
Nu äntligen har Julius fått börja på fritids! Det verkar ha gått bra denna första vecka, men så var fritids bara öppet tre dagar också eftersom det var studiedagar den 24-25/8. De dagarna var jag dessutom i Storulvån för att tacka av en kollega som ska gå vidare till nytt jobb, så Jonas fick ta allt jobb själv - husbygge, barnpassning och markservice.
I helgen blev det inte bara husbygge, utan faktiskt lite bärplockning också. Jag och mamma letade upp samma hallonris som vi plockade bär i dagen innan Malte föddes för två år sedan. Det verkar vara ett bra bärställe, för vi hittade så fina bär, fastän alla säger att de är maskätna och obefintliga i år. Det var jätteroligt. Och så fick vi så skönt väder både på lördag och söndag, soligt och lagom varmt. Och inte så mycket mygg heller.
På lördag följde Julius med ut i hallonskogen, men han plockade inte ett enda bär. Det roligaste för honom var att cykla ut i skogen på skogsbilvägen.

Vecka 33
På måndag trodde vi att Julius skulle börja fritids i Ås, men det visade sig att den avdelning som han ska gå på inte öppnar förrän nästa vecka, så då väntar vi en vecka till. Det känns rätt segt, Julius har varit hemma på sommarlov i fyra veckor, och sedan som liten hustomte på bygget i tre veckor. Och vi har knappt haft tid med honom alls. Så nu ser vi alla fram emot att fritids ska börja, så att han får någon att leka med igen.
Malte har gjort sitt sista besök på BVC i stan, vi åkte dit på måndag för en tvåårskontroll. Han är nu 98 cm lång och väger drygt 15 kg. Julius fick också mäta och väga sig, och han är 126 cm lång och väger 25 kg. Storkillarna!
På onsdag firade vi Maltes födelsedag tillsammans med Gerd och Gustav, eftersom det var dags för dem att åka hem igen på kvällen. Malte fick en present med tallrikar, bestick och olika sorters maträtter (i plast). Den var han så fascinerad av att han nästan helt misade den riktigt spännande presenten - en cykel! Men när han väl upptäckte cykeln så ville han gärna prova den. Särskilt om vi skjöt på så att han bara behövde sitta och åka... Julius har haft sin cykel ute i Ås nu denna vecka. Han cyklar fram och tillbaka på vår väg, och har cykeltävlingar med sina hemliga kompisar Herman och Gustav. Och ibland är det landskamper mellan Sverige och Spanien. Han har verkligen fantasi... Dessutom är han vår egen brevbärare, som hämtar posten med cykeln. Det är bra.
På torsdagkväll firade vi Maltes födelsedag med mormor och morfar. Malte fick två stora paket, och han blev verkligen glad över innehållet! När han öppnade första paketet och fick se grävskopan inuti så sa han "hurra!". Och när han öppnade det andra stora paketet, med en skotkärra i, så kunde han inte finna orden, han sa bara "Åååh", hela tiden.
Julius fick också paket, bland annat en darttavla i filt, med kardborrepilar och kardborrebollar. Det blev en liten pilkastartävling redan samma kväll, och Julius prickade "bulls eye" två gånger!
Torsdag och fredag la vi (läs: Jonas) klinkergolvet i hallen. Det var faktistk inte så svårt som jag hade trott. Vilken lättnad! Golvet fick vila under helgen, och vi åkte upp till Karbäcken för att ha baluns med Esbjörn och Niklas som firade sina 30-årsdagar. Lämpligt nog sammanföll det med Lammnatta, så vi fick gå ut och dansa också. Mycket trevligt.

Vecka 32
Nu har Malte börjat på dagis i Ås. Det känns rätt vemodigt att lämna vårt gamla dagis, men vi tror ju såklart att det ska bli bra dit vi kommer också.
I början av veckan tog Jonas hand om inskolningen, och från och med torsdag tog jag över den biten. Det har gått bra hela tiden. Vi har bara varit på dagis ganska korta stunder, och Malte har lekt hela tiden, utan att bry sig så jättemycket om var vi är. Men några gånger har han kommit farande och ropat på mamma. Och en gång den här veckan, när Jonas lämnade oss på dagis och åkte iväg med bilen, så höll Malte på att bryta ihop totalt. Han skrek i säkert 10 minuter. Jobbigt!
Julius har följt med Malte på dagis. Han har lekt med en kille som heter Dennis, som också håller på att skolas in. Det har nog varit toppenkul för honom att få träffa lite jämnåriga att leka med
I slutet av veckan kom Gerd och Gustav hit, för att hjälpa oss med lite målning, att sätta upp dörrar och annat. Det blir mycket gjort när man är många! Tur det, för det har gått lite trögt för oss ett tag. Man behöver få lite turbohjälp ibland för att komma igång igen.

Vecka 31
Denna vecka började allvaret igen; jag började jobba och Mate fick komma tillbaka på dagis. Julius och Jonas har varit tillsammans i Ås på dagarna. Med tanke på hur Julius har uppträtt de senaste veckorna så hade vi befarat det värsta. Men det har gått hur bra som helst. Och Julius har helt ändrat inställning. Han är mycket lugnare och snällare, är inte alls lika sur och tjurig, och har inte den där upprorsattityden som han haft ett tag nu. Han är istället oerhört hjälpsam och behändig. Bara sådär! Vi vet inte vad som har hänt, men det känns ju bra att det dåliga humöret försvann...
På torsdag åkte jag och Julius och plockade lite jordgubbar i Ope. Vi kom dit en timma efter att det öppnat, så vi kunde int plocka några enorma mängder. Men det räckte kanske till med en halvtimmas bärplockning för Julius del. Han tröttnade rätt snabbt. Men han var ändå duktig och fortsatte plocka, och han åt inte ett enda bär innan vi betalat för dem. Fastän det var frestande.
Det har gått bra för Malte med dagis också, fast han har varit tröttare än på länge. Han sover så länge han vill på dagarna, och det kan bli uppemot två och en halv timma! Sen sover han lika bra på nätterna ändå. Så det tar nog på krafterna att börja igen. Nästa vecka börjar inskolningen på dagis i Ås, det ska bli riktigt spännande.
Malte har förresten börjat prata lite mer, bara de senaste veckorna. Han har i och för sig alltid pratat mycket, men inte så många begripliga ord. Nu märker man att han försöker härma våra ljud mer, och att några nya ord har satt sig, som "kom", "åh nej", "oj" och "öga". Sen säger han ord som mamma, pappa, Julius, tack, nej, ja, vov-vov sen tidigare.