Vecka 39
På onsdag denna vecka tänkte vi hitta på något kul tillsmmans, så vi förberedde Julius på en kväll på badhuset. Vi packade väskorna, klädde oss ordentligt och cyklade iväg. När Julius inte var så pigg på att klä sig lockade och pockade vi med hur kul det skulle bli på badhuset. Och så när vi kom fram var det stängt. Just den kvällen stängde de badhuset klockan 19.00, och vi kom dit fem i... Julius tog det hela med fattning, men vi kände oss genomusla som "lurat" honom. Det blev en halvtimme i en lekpark i stället, och Julius var nog lika glad för det. Vi hade en rolig kväll tillsammans i alla fall.
En kväll denna vecka visade Julius prov på hur stor han blivit. När mormor skulle gå och hämta sina glasögon för att kunna läsa saga för Julius blev han väldigt bestämd. Han höll upp handen mot henne i en "stopp-gest" och sa "Lugn. Jag hämta lasögonen". Och så sprang han iväg för att hämta dem. Gissa om mormor hade lite svårt att hålla sig för skratt.

I helgen åkte Julius till Borgafjäll med mormor och morfar. De arbetade hårt, bar ved och staplade den i vedboden. Och när Julius tröttnade på arbetet satt han en stund på morfars skoter. Bertil och Liselotte var också i Borgafjäll, så han hann med att träffa dem lite också.

Vecka 38
Vi åkte och handlade lite leksaker den här veckan, så att Julius ska ha lite mer att göra än att titta på film och TV. Vi köpte ett pussel med Pettson och Findus (nya favoritfilmen), en trätågbana och lite modellera. Tågbanan är det han lekt mest med. Vi var lite sugna på att köpa någon Byggare Bob-grej, eftersom de har sådant på dagis och Julius pratar om det hela tiden. Men, men, det kanske får bli en födelsedagspresent eller julklapp i stället.

I helgen åkte vi till stugan igen. Vi åkte redan på fredag förmiddag, eftersom det var begravning för min gammelmorbror Algot på fredag eftermiddag. Julius fick vara med farmor på hennes jobb på fritids, och då lärde han sig att farmor heter Gerd. Så hela helgen kallade han henne för "Gerd" eller "farmor Gerd".

Vecka 37
Jonas och Julius hinner tillbringa ganska mycket tid tillsammans, eftersom Jonas är arbetslös för tillfället. Julius går på dagis tre dagar i veckan, fem timmar om dagen. Det passar både oss och honom ganska bra, tror jag. Det är bra att han hinner vara en stund på dagis i alla fall så att han kommer in i gruppen och lär känna några barn här i Östersund också. Ett av barnen på hans dagis bor i samma fastighet som oss, och henne pratar Julius om ibland. Hon heter Linda Larsson, och han är väldigt noga med att säga både för- och efternamnet...

Jonas och Julius nyttjade sin lediga fredag denna vecka till att åka upp till stugan i Karbäcken. Jag kom efter på fredag eftermiddag, och sedan hade vi en väldigt skön och vilosam helg i stugan. En dag gick vi och tittade på älgarna som jägarna hade skjutit den dagen. Julius var helt orädd, han ville gärna klappa älgarna där de låg. Men han var lite fundersam över vad de gjorde när de flådde älgarna, så vi förklarade att de tog av håret så att man skulle kunna äta köttet. När vi sedan sa att vi skulle gå hem och äta lunch begrep han inte varför, maten fanns ju mitt framför näsan på oss...

Vecka 36
I mitten av veckan kom Jonas till Östersund, nu har han jobbat färdigt på Ericsson i Sundsvall. Julius blev såklart jätteglad, det är ju lite konstigt för honom att pappa ska vara långt borta från oss. Han har pratat mycket om pappa den här perioden och konstaterat att pappa är i Sundsvall och jobbar. Han har accepterat det utan vidare, men tänkte nog en del på det.

I övrigt är allt som vanligt. Julius ser rätt mycket på TV och film. Har fått några nya vanor, som att vilja dricka oboy när de vuxna dricker kaffe. Han vill alltid att mormor ska läsa godnattsagan. Han kan jobba ganska hårt i köket, och det innebär att han tömmer allt innehåll ut kökslådorna på golvet och leker med det där. Dessutom har han en väldigt bestämd uppfattning om vilken osthyvel som ska användas när man hyvlar den skivbara leverpastejen. Har man inte tagit fram rätt går han till kökslådan och hämtar den rätta.

I helgen kom moster Magdalena på besök, och då blev hon favoriten. Hon fick ta över sagoberättandet på en enda gång. Sedan gick vi påstan halva lördagen, men det tyckte varken Jonas eller Julius var särskilt kul, så moster och mamma blev ganska ensamma om det...

Innan Magdalena kom till Östersund i helgen pratade Julius med henne på telefon. Mitt i samtalet kom han på sig och sprang och hämtade ett videoband med ett stort "M" på omslaget. Sedan försökte han förklara för henne att det var "M som i Maggalena". Hon hörde det inte först, men när jag tolkat det för henne blev hon nog lite lönnstolt.

På lördagkväll åkte jag och Jonas till Sundsvall för att städa ur lägenheten, och då stannade Julius hemma med Magdalena och mormor och morfar. Han ville följa med först, men när vi förklarade att han skulle få följa med mormor och morfar på kalas om han stannade (50-årskalas för en av morfars kollegor), så stannade han gärna. Det blev visst en lyckad tillställning också, där Julius hittade en ganska jämnårig kompis.