Vecka 44
Julius leker på ett annat sätt numera, det är ganska mycket rollekar. Vi får vara med och leka Pettson och Findus, Alfons och pappa, Pippi, Tommy och Annika osv. Han är väldigt intresserad av sin leksaksspis och står gärna och lagar mat, dukar fram och bjuder oss på sin goda mat.

Vecka 43
I helgen hade mormor födelsedagskalas på Kullerbacken i Dorotea, på Jonas födelsedag. Mormor fyller 50 år den 28 oktober, men firade på lördag denna vecka, och då blev det på Jonas födelsedag.
Julius hade av förståeliga skäl ganska svårt att sitta stilla och äta, han sprang mest runt, runt, fast han nog var ganska hungrig. Han såg till att hålla sig framme när vi skulle sjunga "Ja må hon leva" och var den som utbringade ett fyrfaldigt leve. Sen var han toastmaster tillsammans med gammelfarbror Bertil. De gick ut i köket och hade en stunds överläggning. När de kom tillbaka deklarerade de att det först skulle bli en sång till, sen skulle mormor öppna paket.
Framåt 22.00-23.00 var Julius ganska trött, och vi hade glömt både en madrass som han skulle få sova på, och vällingen. Inget blev riktigt som det brukar, men vi bäddade upp med fällar på golvet i köket, och en filt, och sen låg Julius och läste sagor med moster Maggan tills han somnade, trots allt buller från kalaset.

Vecka 42
I veckan åkte Julius och Jonas till stugan. Jonas går egentligen en kurs nu, men den här veckan var de lediga, så då passade de på. Dessutom har farfar varit ledig och varit i stugan på tisdag och onsdag.

Vecka 41
Julius har börjat känna av att treårsdagen närmar sig, och han har det lite jobbigt just nu. I vissa stunder är han så stabil och harmonisk, i andra är han väldigt känslig, och han har väldigt svårt att klara om vi hjälper honom för mycket eller om han känner att han inte fått vara med och bestämma nog mycket. Han har just upptäckt ordet "orättvist" (från Pettson och Findus-filmen) och använder det så ofta han känner sig ledsen eller inte håller med oss.

Från och till under sommaren och hösten har vi provat att vara utan blöja, men vi har inte gjort några allvarliga försök till potträning ännu. Det kan nog dessutom vara lite för sent för potta, eftersom han är så lång och stor. PÅ dagis säger de att han inte får plats på pottorna, så det blir väl till att gå på toaletten direkt. Han klarar sig bra när han bara är kissnödig, annars är det lite svårare. Men i veckan har han varit jätteduktig. Han har gått utan blöja flera kvällar, och en kväll pep han bara iväg utan att säga något. Sedan ropade han från toaletten (med viss stolthet i rösten) att han kissat. Vi tyckte såklart att han var hur duktig som helst.

I helgen kom farmor och hälsade på, så att vi skulle kunna tapetsera färdigt vardagsrummet och köket. Tapetseringen gick hur smidigt som helst, och Julius klarade sig jättebra. Han la sig till och med och sov middag utan att vi var med på vad som hände, vi hittade honom på vår säng, sovandes, med snuttetrasan i handen.

På lördagkväll åt vi middag hos mormor och morfar, och Julius var ganska speedad. Det kändes kanske lite speciellt att komma och hälsa på där man bott så länge, och så märktes det att han ville visa lägenheten för farmor.

Vecka 40
Den här veckan har vi flyttat in i nya lägenheten. Julius har antagligen haft en ovanligt tråkig vecka eftersom all ledig tid gått åt till att bära kartonger och möbler, packa upp ur kartongerna, spackla och slipa gamla tapeter och sedan sätta upp nya tapeter. Vi har fortfarande vardagsrummet och köket kvar att tapetsera, men hallen och vårt sovrum är i alla fall klart.

Vi kan åtminstone konstatera att det finns några barnfamiljer i området. Vi har bra utsikt mot lekparken också, så Julius har suttit i fönstret och spanat efter de andra barnen. Vi har inte alltid hunnit ut i tid så att han har kunnat leka med dem, men det hinner vi nog.

I helgen kom den första snön också. Julius var uppe före mig och Jonas, och faktiskt lät han oss ligga kvar i sängen när han klev upp. Han gick ut i köket, vi hörde ett skrammel, och sedan ropade Julius "Pappa, kom! Pappa kom nu!", och vi trodde såklart att han var i någon slags knipa. När Joans kommer ut i köket står Julius och tittar ut och säger "titta pappa, snö!" följt av "skridskor!". Inte vad jag vet hur han kom på detta med skridskorna, vi har aldrig åkt skridskor med honom. Möjligen att han minns att vi tittat på en film där Pippi Långstrump åker skridskor och pratat om att man kan åka skridskor på vintern, när snön har kommit. Om det är så har han ett fantastiskt minne!

Han blir allt duktigare på att prata, och personligen är jag lite imponerad av att han klarar bokstaven "r" utan större problem. Själv minns jag att jag var ganska gammal innan jag fick till det.