Vecka 52
Vi förbereder för julafton, gör godis, tar fram tomtar och pysslar. Men Julius och Linus håller mest till hos farmor medan vi vuxna städar och stökar.
På julafton blir det stort släktkalas hos farmor och farfar. Det är ganska många barn med, i varierande åldrar, och Julius och Linus roar sig kungligt. Men så snart middagen är uppäten börjar de såklart fundera lite på när tomten ska komma. Linus funderar ganska mycket, det är jobbigt att vänta. När tomtarna väl kommer blir det desto roligare. Tre tomtar kommer inbullrande och delar ut massor av paket till de två småkusinerna. Julius är fortfgarande lika koncentrerad på att öppna paketen, och ägnar inte de öppnade presenterna en blick... Men när alla paket är öppnade leker han med en motorcykel och en fyrhjuling som han fått i julklapp.
När juldagen kommer funderar Julius med oss om det ska bli fler paket. Han har öppnat så mycket paket, i så många dagar, att det nog är lite svårt att hålla full koll på det där med födelsedagar och julafton...
På lördag morgon åker vi till Borgafjäll, via Dorotea där vi hämtar Maggan och Erik. Vi svänger förbi hos gammelmormor också, och där blir det paketöppning igen. Sedan äter vi pizza innan vi åker vidare mot Borgafjäll, och det är riktigt uppskattat mitt i all julmaten.
När vi kommer upp till Borgafjäll firar vi Petra som fyller år, och så blir det juklappsutdelning igen.

Vecka 51
Vi har berättat för Julius att han ska bli storebror till sommaren. Det är såklart en ganska stor nyhet, och lite svårt att greppa för en liten kille, så jag provar med att berätta på ett "enkelt" sätt och säger till Julius att jag har en bebis i magen. Julius svar blir naturligtvis "Du har ätit upp den". Då var det omöjligt att hålla sig för skratt, fast det var inte alls dumt tänkt...
På torsdagkväll kommer mormor och morfar för att fira Julius födelsedag, lite i förväg. Julius får en bok med Byggare Bob av gammelmormor, och den ska vi såklart läsa på kvällen innan han ska somna. Han får också kläder av mormor och morfar, och en jättefin hjullastare av moster Petra.
Vi börjar jullovet redan på fredag för att hinna fira Julius födelsedag. Det blir paket på sängen på morgonen, och Julius löppnar paketen med stor koncentration. Viktigast verkar inte vara innehållet, utan att man ska ha saxen och klippa av snörena när man öppnar paketen...
Dagen blir oerhört stressig, eftersom vi ska hinna packa, göra ärenden, åka upp till stugan, laga middag, baka tårta och samtidigt inte vara allt för tråkiga med Julius, eftersom det ju är hans födelsedag. Han blir såklart uttråkad medan vi håller på och stökar, så han leker lite med blommorna i vardagsrummet, gör utgrävningar i jorden och begraver sina nya brandmän i jorden. Under tiden berättar han vad han gör för mamma, men jag är för stressad för att lyssna. Inte förrän Jonas kommer in i vardagsrummet och frågar Julius "men får du göra sådär för mamma?" vaknar jag till. Och då blir det till att ta fram dammsugaren...
Middagen blir jättesen (vi börjar äte vid niotiden ungefär), men när vi väl har samlats allihopa och äter är Julius jättenöjd. Vi får fira födelsedagen tillsammans med farmor, farfar, Jonny, Jörgen, Nina, Jesper och Linus. Många paket blir det, och han öppnar dem med samma koncentration på kvällen. Linus är nog mer intresserad av innehållet än Julius, Julius vill bara få öppna och klippa med saxen.

Vecka 50
Julius får vara hos mormor och morfar på tisdagkväll, medan mamma och pappa går på julkonsert. När vi kommer för att hämta honom blir han inte så glad på oss, han vill sova över hos mormor och morfar. Det tar en stund innan vi lyckas övertyga Julius om att vi faktiskt ska hem.
På fredag eftermiddag är det lucia på Julius dagis. Jättegulligt såklart, och vi är lite extra stolta över att Julius är så oblyg och sjunger högt och klart. När han ser oss i publiken krånglar han sig bak till oss (vi står längst bak) och säger hej, men sedan förklarar han att han "måste gå och sjunga". Och så gör han det. Men han upprepar proceduren med att gå bak och hälsa på oss en gång till.

Vecka 49
Vi märker att de har börjat träna på luciasånger på dagis. Det är mycket sånger hemma nu, oftast vid matbordet. Julius har inte brukat sjunga så jättemycket själv förut, så det är förstås jätteroligt att han bjuder oss på lite show redan innan den stora föreställningen.
På helgen stannar vi i Östersund och går på julmarknad på Jamtli med mormor och morfar. Det är riktigt kallt ute, omkring 20 minusgrader, och fastän vi tycker att vi pälsat på oss och JUlius väldigt bra så blir det lite väl kallt ute. Julius sitter dessutom i vagnen, och kommer inte upp och rör på sig så mycket, så han blir kallare än vi andra. Mot slutet av besöket blir det en del pauser vid de öppna eldar som finns på området, och lite varm saft. På vägen hem till mormor och morfar somnar Julius i vagnen.