Lördag 31/8
Denna vecka har jag inte hunnit med Julius särskilt bra. Det har varit en del kvällsaktiviteter med jobbet, men som tur är kan Julius vara med mormor och morfar då. Annars blir det ganska mycket videofilmer nu, Julius har ju inte så mycket leksaker med sig nu. Filmen om Alfons är den stora favoriten, han ser den om och om igen...

Söndag 25/8
I helgen har vi varit i stugan och vi hade sällskap av Linus, Jesper och Nina. På lördagkväll åt vi surströmming och gick på logdans, så småkillarna fick vara med Stina och Cecilia på kvällen, ochså sov de över hos farmor och farfar.

Tisdag 20/8
Idag löste sig lägenhetsfrågan i alla fall, vi har fått erbjudande om en ny lägenhet, fast från den 1 oktober i stället. Så vi bor hos mormor och morfar så länge.
Inskolningen går fortfarande bra, det blir bara inskolning en dag till, sen åker Jonas tillbaka till Sundsvall för att jobba de sista dagarna.

Måndag 19/8
Ikväll var vi och tittade på lägenheten som vi ska flytta in i den 1 september. Döm om vår förvåning närvi såg att den var handikappanpassad! Hela lägenheten var ombyggd, bland annat var diskbänken så låg att vi skulle behöva sitta på en stol för att kunna diska och laga mat. Så nu känns det rätt hopplöst. Vi kan inte gärna flytta in där.
Det var oerhört många barn ute på gården i alla fall, så Julius skulle säkert trivas. De var lite nyfikna på honom ikväll, och han på dem.

Söndag 18/8
I helgen kom Jonas hit för att ta hand om inskolningen så att jag kan börja jobba. Det blir nog inte så betungande eftersom det gått så bra hittills.
Julius blev såklart jätteglad att se pappa igen.

Fredag 16/8
Idag fick Julius vara mer själv på dagis, jag gick hem på förmiddagen och det gick hur bra som helst. Men när jag kom tillbaka efter lunch hade han inte somnat, och det gick inte att få honom att komma till ro heller. Hoppas att det ordnar sig. Han pratar mycket om dagis när vi inte är där i alla fall, så det är väl ett gott tecken.

Torsdag 15/8
Idag lekte vi ute på dagis, fast Julius ville hellre gå in till alla bilar och till lekhörnan. Men han stod ut med att vara ute en stund i alla fall, och han betedde sig som att han gått på dagiset i hundra år. När det kom nya barn för inskolning, eller barn som kom för att hälsa på efter ett långt sommarlov, var det han som hälsade välkommen och sa åt dem att komma och leka.
Ikväll hjälpte Julius mormor att städa, och när han var klar med det plockade han ut alla vaser och ljusstakar ur ett skåp i hallen. Självklart gick en av vaserna sönder, och då hade Julius svårt att förstå att han skulle gå därifrån med en gång och inte städa in vaserna efter sig. Ibland är det noga med städningen.

Onsdag 14/8
Idag gick det inte fullt lika bra på dagis. Julius ville inte äta och inte vila, och det var ganska många "tycker inte om" under dagen. Jag kände mig helt utmattad när vi gick därifrån.
Men det handlar inte om att han inte trivs, det är väl mest det att det är mycket nytt som han vill hinna undersöka hellre än att äta, vila och ha samling. För varje dag när vi har kommit hem vill han att vi ska gå tillbaka till dagis igen.
Vi bakade efter dagis idag. Julius hjälpte till med att köra degassistenten, smula jäst och baka ut brödet. Han gjorde två egna brödkakor, och har varit väldigt stolt över dem efteråt. Det är ju så roligt att få berätta om hur duktig man varit!
På kvällen gick vi ut en stund för att spela boll, och då var Julius helt säker på att han såg en polisbil med två poliser i på vår gård. I själva verket var det två militärer, som hade ganska roligt åt att vara poliser för en stund. De vinkade så glatt när de åkte iväg med bilen.
Senare på kvällen fick han en ny videofilm av mormor och morfar, en film om Alfons Åberg ("Asjon"). Jättebra var den.

Tisdag 13/8
Andra dagen på nytt dagis, och det gick väldigt bra idag också. Anna-Lena föreslog att vi kortar ner inskolningen lite, eftersom det verkar gå så bra.
Idag har han hunnit med att spela dator, undersöka lekvrån inne (där han serverade frukost och bakade), undersöka spel och böcker samt leka mer med bilarna och den stora bilbanan de har uppe.
Vi var med på samlingen idag, men det var mindre intressant. Julius var väldigt otålig, och lekte hellre med alla saker runtomkring. Men det var roligt när han fick bära fram glasburken som de har som kalender, och stoppa in en ny färgad boll för att markera att det gått en dag till i augusti. Och så ville han gärna vara med när vi sjöng Imse vimse spindel.
När det var dags för lunch tyckte han att det var konstigt att han inte fick äta på dagis, men eftersom vi stekte pannkakor när vi kom hem blev det kopmpensation nog. Han åt lika många pannkakor som sin mor...
Han har börjat kalla mig för Erika ganska ofta, antagligen för att han får höra det oftare nu, och ikväll när han ville att jag skulle lyssna på honom istället för att prata med morfar tog han mitt ansikte mellan sina händer, spände ögonen i mig, och sa "Erika, se på mig". Svårt att inte hålla sig för skratt, men det gick.

Måndag 12/8
Idag gick vi till Julius nya dagis för att börja inskolningen. Både Julius och mamma var nog lite nervösa, men vi dolde det ganska väl båda två. Men Julius ville helst att vi skulle gå på stan innan vi gick till dagis, och det är väl kanske ett tecken på att han verkligen inte var sugen på dagis... Fast å andra sidan så har vi alltid haft mycket tid för alla lastbilar och myntbilar som finns i Östersunds centrum när vi varit där, så det är kanske inte helt konstigt att han tycker att det är roligt att gå på stan.
När vi kom till dagis var han helt med på vad som skulle hända. Han undersökte alla vrår ute, testade alla leksaker, och frågade fröken Anna-Lena om hjälp när han ville något. Mamma höll sig i bakgrunden, och kunde lätt hålla sig där också...
Vi hann med att titta lite inne också, och när vi skulle gå hem för att äta lunch var han inte så intresserad av att föja med. Han hade inte hunnit titta på alla saker ännu.
På kvällen pratade han om dagis och ville gärna gå dit igen, på en gång. När jag sa att vi skulle gå dit imorgon, och att vi skulle sova först så sa han att han minsann ville sova på dagis.
Det känns väldigt bra att han verkar kunna anpassa sig så bra till den nya situationen.

Söndag 11/8
Idag "flyttade" jag och Julius till Östersund. Vi hann med att hälsa på hos Jespers och se hur fint de hunnit få i lägenheten innan vi åkte vidare. Julius kollade noga in alla saker som fanns i lägenheten.
Nu bor vi hos mormor och morfar tills vi får vår egen lägenhet. Jonas är kvar i Sundsvall och jobbar på Ericsson till den sista augusti.
Imorgon börjar inskolningen på det nya dagiset.

Lördag 10/8
Åter en dag med strålande sol, och vi tog väl inte tillvara den på allra bästa sätt (man börjar bli bortskämd...). Vi hade en lat morgon, fast Julius och Jonas var uppe med tuppen.
När vi ätit frukost och hoppat i kläderna cyklade vi in till stan för att titta på drakbåtsfestivalen. Julius tyckte att båttävlingarna var väldigt intressanta. Vi hade inte räknat med det så det var roligt att se hans intresse för båtarna med drakhuvud fram. Jättespännande.
Efter en stund på stan åkte vi hem och vilade middag. Och efter middagsluren var det hög tid att åka och bada. Vi packade en badväska och åkte ut till Bergafjärden med Jespers. Långgrunt och varmt i vattnet. Julius badade tills han var så frusen att han måste sitta på stranden med två handdukar på sig.
Vi var kvar på stranden tills klockan var ganska sent, och bestämde oss för att grilla när vi kom hem. Det blev inte middag förrän vid nio, två trötta pojkar (Linus och Julius) petade i maten, åt lite godis och somnade strax efteråt.

Fredag 9/8
Idag hade Julius avslutning på sitt dagis i Sundsvall. Jonas kom och fikade på eftermiddagen, och Julius fick bjuda barnen på marängsviss. Det var nog ganska populärt, men Julius nöjde sig med att smaka, det var visst inte riktigt hans grej.
Ikväll kom Nina, Jesper och Linus och åt middag hos oss. Nina hade jobbat hårt hela dagen med att få ordning i lägenheten, hon flyttade ju in bara kvällen innan. Och Linus och Julius var två ganska trötta killar, Linus efter en tids flyttande och första veckan på dagis, och Julius efter några sena kvällar dagisavslutning och ståhej.

Torsdag 8/8
Ikväll åkte vi och Jesper, Nina och Linus ut till Ulla och Nisse på middag. Det blev en festmåltid mitt i veckan ute på deras gräsmatta. Julius och Linus lekte ovanligt bra tillsammans, och så lät de sig väl smaka av både hamurgare och potatiskroketter, Men potatiskroketterna var nog den största favoriten.
Julius börjar nog kännas sig rätt hemmastadd där, och han vet precis vad han vill leka med där. Direkt när vi kom dit frågade han och Linus efter bilarna, och så fick de en kasse med bilar som höll dem sysselsatta halva kvällen. När Julius tröttnat på bilarna ville han lägga pussel, för det vet han att det finns många sådana. Efter kaffet fick han tillslut lägga alfabetspusslet, ett sådant som mormor och morfar har likandant i stugan i Borgafjäll. Skillnaden är bara att Ulla och nIsse hade kvar ett komplett pussel där bokstaven "W" fanns med. Julius jublade över W:et, det är ju hans absoluta favoritbokstav.

Onsdag 7/8
Julius har börjat förstå det här med att säga "jag" i stället för "Julius" när han pratar om sig själv. Men båda varianterna förekommer.
Han har också lagt sig till med sundsvallsdialekt, vissa u:n låter som sundsvallsmål. Dessutom lägger han ofta till "(h)eller" efter olika meningar, t ex "Nej, vill elle". Jag tycker att det är en ganska sunsdvallstypisk sak att lägga till detta lilla ord efter vissa meningar, oftast de som har innebörden att man inte får/kan göra på ett visst sätt, t ex "Inte kan du sitta där heller!" eller "Du får inte äta glass nu heller".

Tisdag 6/8
Imorse pratade vi lite om flytten till Östersund och att Julius snart ska byta dagis. Vi vet inte hur mycket han förstår av allt det, men imorse när Jonas lämnade honom på dagis blev han ledsen, och det är första gången sedan inskolningen! Sedan hade han nära till gråten hela förmiddagen. Men allt var bra igen på eftermiddagen när jag hämtade honom.
Jesper och Linus kom på middag idag. Vi var bekväma och beställde hem pizza, och det gick ner nästan utan knorr. Annars har Julius blivit betydligt mycket petigare med maten i sommar, han som annars ätit precis allt! Svampen fick vi peta bort, men resten gick ner.

Måndag 5/8
Idag var det svårt att ta sig upp ur sängen på morgonen. Julius var trött och hängig hela dagen, på dagis var de lite oroliga att han höll på att bli sjuk. Men antagligen var det bara sömnbrist efter den sena kvällen igår.
Men vid hämtningen var han pigg. Då visade han mamma att han minsann kan slå kullerbyttor. Och så fick mamma slå en kullerbytta på gräsmattan också.
Efter maten kom Jesper och Linus och hälsade på. Linus och Julius lekte hela kvällen, och avslutade lekarna med att måla med fingerfärg i badkaret. Både de själva och badkaret blev väldigt färgglada.

Söndag 4/8
På söndag var vi ute hela förmiddagen och grejade med olika saker på gården. Vädret var inte lika strålande som på lördagen, och det passade ju bra för gräsklippning och vinbärsplockning. Julius poade på för sig själv hela förmiddagen. När han tillslut tröttnade gick han in i köket och hämtade en burk med pepparkakor. Han kom ut med den på bron, strålande glad, och konstaterade att han hittat kakor. Då kan man inte säga nej, så det blev lite pepparkakor före lunchen.
Vi sov länge efter lunchen, hela familjen, så hemresan påbörjades inte förrän ganska sent på kvällen. Julius var vaken hela vägen i bilen, men när vi kom fram somnade han ganska fort.

Lördag 3/8
Idag fick Julius vara med farmor och farfar under förmiddagen, han slapp gå ut i skogen och plocka bär.
På eftermiddagen åkte vi och badade i Storfallet. Julius provade att bada med flytkuddar på ryggen, men det gick väl inte helt bra. Han har för litet midjemått ännu. Men han simmade på och var glad och nöjd med det, trots några rejäla kallsupar. Han vägrar erkänna om han fryser, så det är bara att tvinga upp honom ur vattnet när man ser att hudfärgen börjar gå mot blått...
På kvällen blev vi inbjudna till bastuvagnen igen, så då blev det mer bad. Julius bastade inte mycket, så då fick han inte bada så länge heller. Det var inte ett helt populärt beslut till en början, men besvikelsen gick över fort när han fick sitta och leka med farmor.

Fredag 2/8
Idag var Julius ganska trött, fick jag veta när jag hämtade honom på dagis. Men det blev ingen tid att vila när han kom hem heller. Han fick besök av Mike, en pojke i huset bredvid, så vi var ute och sparkade boll efter maten medan Jonas och Jesper flyttade Jespers saker till nya lägenheten. Eftersom Jesper jobbat och slitit hela dagen med flyttningen gjorde Jonas sin del i jobbet ganska snabbt, och då öppnades möjligheten att åka till stugan en sväng i helgen. Vi åkte från Sundsvall strax före nio, Julius somnade i bilen och sov hela vägen, även när vi bar in honom i stugan.

Torsdag 1/8
Idag har Julius haft besök av Linus. Linus och Jesper kom förbi på middag, och så gick vi och tittade på lägenheten som Jesper och Linus ska flytta till. Den ligger bara ett stenkast från vårt hus, och det är inte utan att man tycker att det är synd att de två kusinerna knappt hinner bli grannar innan vi drar iväg.
Linus och Julius provlekte lekplatsen utanför Linus huslänga. De hade kiosk i en klätterställning och sålde korv och pizza. Julius var en riktigt duktig försäljare och gick ut ur kiosken till en man som stod en bit bort, och sålde rönnbär. Det här med att få betalt var inte så noga heller, ibland fick mamma betalt när hon handlade också.