Tisdag 30/4
Idag eldade vi på dagis. Sen kom mamma och hämtade mig tidigare än vanligt, eftersom vi skulle åka till mormor och morfar. Pappa kom också till dagis med sin cykel, men då blev jag lite bekymrad, och så fick jag förklara för honom att vi inte skulle cykla, för vi skulle åka till mormor och morfar.
På kvällen gick vi och såg på en majbrasa nere vid badhusparken. Vi lyssnade på kören som sjöng, och så lekte jag i elkparken. Det var väldigt många barn där, och stor trängsel vid karusell-lekgrejen. Som tur var fick jag plats tillslut. Och när de började skjuta fyrverkerier var det bara jag och en liten tjej kvar, de andra fick så bråttom iväg. Men jag tyckte inte att fyrverkerierna var särskilt roliga.
Innan vi gick hem försökte jag övertyga mamma och pappa om att jag skulle ha lite glass, men det tyckte inte dem. Det var visst för kallt och för sent. Jag fick välling när jag kom hem i stället. Sen fick mormor och morfar sova ner mig i en timme, för jag hade svårt att komma till ro ikväll.

Måndag 29/4
När mamma och pappa sa att jag skulle få gå på dagis imorse blev jag jätteglad. Jag var så snäll och hjälpsam, tog på mig alla kläder utan knussel, och stod vid dörren och väntade på att få gå ut. De blev nog lite förvånade, fast det inte är så konstigt med tanke på hur länge sen jag var där.

Söndag 28/4
Idag har mamma och Nina mest suttit och pysslat med papper, men jag fick inte vara med. Mamma tyckte att jag kunde ha eget papper och rita, men det verkade inte alls så kul.
På eftermiddagen skjutsade vi Nina till busstationen så att hon kunde åka hem till Umeå igen. Jag ville också åka buss, och blev gruvligt besviken när det bara var Nina som skulle få åka buss, och inte jag. Och då blev jag såklart lite ledsen att Nina skulle åka hem, för vi har haft mycket roligt i helgen. Imorse tittade vi på Pippi tillsammans, och så kröp jag upp i hennes knä och mös lite.

Lördag 27/4
Imorse åkte vi till IKEA för att handla lite. Jag fick jonglerbollar, och jag och Nina provade dem medan pappa handlade skor. Jag råkade kasta bollarna på en tant som gick förbi, så då slutade vi leka med dem en stund. Sedan fick jag åka bilen som finns i skoaffären. Det är så roligt! Jag vet precis vad som behövs för att den ska köra igång, så idag fick jag stoppa in pengen själv.
På eftermidadgen var jag och pappa själva, för mamma och Nina gick i affärer hela dagen. Det ville inte vi göra. Vi åkte hem, åt korv, sov och spelade spel i stället.

Fredag 26/4
Idag mår jag riktigt bra, men mamma tyckte att vi skulle stanna hemma en extra dag för säkerhets skull. Det är en envis magsjukebacill, och ett dagis i närheten ska ha stängt i några dagar för att få bukt med sjukan. Barnen där blir sjuka om och om igen. Och det är ju inte så roligt.
Idag har vi bakat chokladbollar. Jag tyckte att det var roligt att provsmaka degen, men jag har lite svårt för att knåda degar och rulla chokladbollar. Man blir ju så kladdig om händerna! Det gillar inte jag. Så fort jag blir kladdig om händerna måste jag tvätta dem, så är det bara! Mamma fick göra det mesta jobbet själv.
På eftermiddagen åkte vi och hämtade Nina på busstationen. Vi kom lite sent, för det var bilköer på E4:an där vi körde. Jag tyckte att köerna var lite läskiga och var orolig att bilarna skulle krocka med oss.
När vi hade hämtat Nina åkte vi till Sibylla och åt middag. Jag visade Nina fiskarna som finns där, fast jag var ganska rädd för slamkryparen.

Torsdag 25/4
Idag var jag och mamma in på stan en sväng. Vi gick förbi på mammas jobb, och jag ritade på whiteboarden, åt kex och drack vatten. Mammas jobbarkompis Anna, som ska ha en bebis i sommar, fick öva sig i att ta hand om barn genom att vara barnvakt åt mig en stund medan mamma jobbade lite.
När vi kom på stan åt vi lunch och träffade pappa. Jag och mamma gick i några affärer också, och köpte en keps till mig och ett par badbyxor. Det blir bra att ha i sommar.
På kvällen var pappa ute med jobbet. Jag och mamma bakade bröd. Vi fick gå till affären först för att köpa jäst, och då gick jag hela vägen utan att klaga. I affären styrde jag en liten kundvagn, och så lastade jag upp varorna på bandet så att vi kunde betala för dem. Mamma tyckte att jag var duktig.

Onsdag 24/4
Jag och mamma har varit hemma idag. Vi är ganska slöa, och tillbringar rätt mycket tid framför TV:n på morgonen. Men sen har vi spelat fiskspelet, tvättat och städat också. Jag är jätteduktig på att hjälpa till med att dammtorka.
Jag har en ny favoritbok nu, efter den långa perioden med Pelles ficklampa som stark favorit. Jag tycker jättemycket om när mamma läser Agaton Öman och alfabetet. Jag känner igen några bokstäver; A och W ((b)lubbla-bee), och när jag ser bokstaven J säger jag Julius, för det är ju min bokstav.
Jag har lärt mig några nya siffror också, och tycker att det är så kul att försöka räkna. Idag har jag pratat mycket om sju, åtta och nio. Jag har räknat från fem till nio, men jag har inte satt ihop det med när jag räknar ett till fyra. Och jag tycker inte att det är så intressant när mamma försöker hjälpa mig för mycket. Då vill jag bara räkna i min egen ordning; sjya, sjya, tå, nie, sjya, sjya.
På kvällarna när jag ska sova brukar mamma sjunga för mig. Ikväll tyckte jag att hon skulle sjunga en sång om W. Men mamma kunde inte det.

Tisdag 23/4
Idag har jag och pappa varit hemma hela dagen. Det har gått riktigt bra, trots att jag jämt säger "sluta pappa" annars.
Men jag har varit sämre i magen idag. Det har varit många blöjbyten, och jag tycker att det är väldigt jobbigt.

Måndag 22/4
Mamma och jag har varit hemma från jobb och dagis idag. Jag har fortfarande lite feber, och är inte bra i magen ännu. Men jag har hyfsad aptit, och äter gärna fil och yoghurt med snälla bakterier i. Det tycker mamma är jättebra.
Nu när jag är sjuk har jag varit lite extra mammig. Den vanligaste frasen dessa dagar har varit "sluta pappa!". Det säger jag så fort pappa kommer in i samma rum som mig.
Annars är just "sluta" och "nej" ganska vanliga ord i min vokabulär. Det är för att jag vill göra saker själv nu, jag vill inte ha hjälp. Mamma brukar säga att jag är en stor pojke nu, men då får jag rätta henne. "Nej pojke! Jujus" säger jag och pekar på mig själv (fritt översatt: Jag är ingen pojke, jag är Julius). Mamma och pappa har verkligen försökt få mig att förstå det här med pojkar och flickor, så jag tror att mamma blev lite stolt när jag pekade på henne i morse och sa att hon var en flicka. Sen sa jag i ett svagt ögonblick att jag var en pojke också, men det har hon inte fått mig att säga igen.

Söndag 21/4
Inatt fick jag rejält hög feber, så jag fick komma och sova hos mamma och pappa. Det var lite besvärligt att ha så hög feber och vara så törstig när jag har magsjuka. Mamma vågade inte låta mig dricka för mycket åt gången, för då trodde hon att jag skulle kräkas igen. Men det gick bra ändå.
På dagen var vi inne nästan hela dagen. Mamma hade frisersalong med mig och pappa, men jag har sällan tålamod att sitta stilla så länge att mamma hinner klippa hela mitt hår (jag är lite lik pappa på det viset).
Vi gick ut en stund på eftermiddagen, och det var ganska skönt. Det är jättevarmt ute nu, svårt att tro att det bara är april!

Lördag 20/4
Idag fick jag magsjuka. Vi hade cyklat ner på stan när den bröt ut, så mamma och pappa hade fullt sjå att hitta toaletter där vi kunde byta blöjor. Dessutom hade de bara en ombytesblöja med, så det blev att köpa ett nytt paket fast vi har massor med böjor hemma.
När vi kom hem kräktes jag upp korven jag ätit till lunch också. Det var inte roligt alls. Jag duschade länge sen, och satt nästan hela tiden och duschade munnen och handen som jag försökte fånga kräkset i.

Torsdag 18/4
Ikväll var jag och pappa ensamma hemma, eftersom mamma var i Östersund. Vi tittade på Bollibompa och spelade Pippi Långstrump-spelet.

Onsdag 17/4
Idag hade jag mycket att fundera på på vägen hem från dagis. Jag vände tillbaka flera gånger för att vinka till alla, och sen ville jag räkna stenar i grusgånen. Jag plockade upp stenarna och la dem i mammas händer. Jag kan räkna till fyra ganska bra, men det blir mest "tå, sjya" hela tiden. De udda talen är rätt ointressanta.
Vi åt middag på Sibylla ikväll. Mamma orkade inte laga mat, och pappa skulle jobba ikväll.
När vi kom tillbaka gick jag och mamma till lekparken. Det var två stora flickor där som jag tyckte var väldigt spännande. Jag ville göra som de gjorde, fast det var gansak farliga konster de hade för sig. Och jag ville absolut inte gå hem när mamma sa det! Det enda som gjorde att jag gick hem var att mamma hotade med att bära mig. Det ville jag absolut inte, jag är ju en stor pojke nu, och jag kan det mesta själv!

Tisdag 16/4
När mamma skulle hämta mig på dagis idag pratade fröknarna om hur snäll jag var och att jag nog hade kommit över den värsta trotsåldern. De tycker att jag har blivit så gammal bara sen i påsk. Bara för att de pratade om det så gick jag lågt bort när mamma skulle hämta mig. Om hon kommer och ska hämta mig men bara såtr och pratar med mina fröknar får hon skylla sig själv.
Jag och mamma har hittat en spännande stubbe på väg hem från dagis. Mamma brukar säga att det är en likadan stubbe som Dunderklumpen dansar på i filmen, coh så brukar jag kliva upp och dansa på den. Det är lite skojigt.
När vi kommer hem till vårt hus brukar jag vilja öppna dörren själv, fast den är lite för tung för mig. Sedan smiter jag in före mamma och så stänger jag dörren så att mamma måste knacka på. Då öppnar jag och säger "kom in".

Söndag 14/4
Idag efter lunch ringde pappa till en farbror som skulle sälja sina sommardäck. Eftersom de passar våran bil åkte vi och köpte dem direkt. Jag var jättetrött och somnade ganska direkt i bilen. När vi kom fram till Fränsta, där däcken fanns, vaknade jag och fick följa med ut. Men jag var nyvaken och ganska blyg, så mamma fick hålla mig i famnen hela tiden. När vi satte oss i bilen igen sa jag att jag skulle sova mer, och så somnade jag om igen.

Lördag 13/4
Idag har vi tagit det ganska lugnt. Det var inte så jättebra väder ute, så vi ägnade oss mest åt inomhusaktiviteter.
Vi gick ut en liten sväng för att handla. När vi kom till affären fick jag åka en bilvagn som de har där. Och sen satt jag och kommenderade pappa - "Kör bilen!" skrek jag. Jag tycker att han kör alldeles för långsamt.

Fredag 12/4
Ikväll kom Jesper, Linus och Lukas hit och hälsade på. Vi åt tacos, och det var jättegott. Men det var ästan godast med chipsen som man fick äta till. Jag och Linus åt jättemycket såna chips efter maten.
Vi lekte en massa också, men när vi inte riktigt orkade med längre satte mamma igång filmen med Dunderklumpen. Då blev det lugnare igen. Alla var tysta utom jag som gärna ville berätta om allt som hände i filmen, eftersom jag sett den så många gånger förut.

Torsdag 11/4
Idag kom mamma och hämtade mig lite tidigare på dagis. Det var jättevarmt ute, så det var bra att hon tagit med en svalare mössa än fleecekepsen. Mamma och jag gick ner till pappas jobb för att hämta bilnycklarna så att vi skulle kunna åka in till stan och fortsätta shoppa vårkläder. Men mamma ångrade sig innan vi kom fram och tyckte att vi kunde åka buss istället, och så skulle pappa möta oss på stan så att vi kunde äta middag där och ta bilen hem.
Det var länge sen jag åkte buss, så jag tyckte att det var väldigt spännande att vänta på bussen. När jag såg bussen komma hoppade jag upp och ner i vagnen, tjoade och fnittrade av förväntan. De andra som väntade på bussen tyckte att det var ganska roligt.
På bussen mötte vi Monica som är fröken på min gamla dagisavdelning. Jag pratade mycket med henne om allt vi såg under resan in till stan.
När vi väl kommit in på stan ägnade jag och mamma en och en halv timme åt att leta affärer med begagnade barnkläder. Det var långt att gå, och jag blev uttråkad. Vi hittade inget att köpa heller, så det var lite bortkastat.
När vi kom ner på stan letade vi reda på pappa och sen gick vi och köpte nya springskor till mig. Efter det åt vi korv och så åkte vi upp på Norra berget för att titta på utsikten. När vi kom upp dit upptäckte mamma och pappa att min blöja behövde bytas, så då fick vi åka hem igen. Lite tråkigt. Men när blöjan var bytt gick vi ut till en lekpark så att jag kunde åka rutschkana och gunga. Det bästa i lekparken var en häst som man åker fram coh tillbaka på. Jag kan få upp världens fart på den hästen!

Onsdag 10/4
Det har varit jättevarmt ute i några dagar, och det går inte alls att ha overallen på sig längre. Mamma och pappa har inga vårkläder hemma i rätt storlek heller, så ikväll åkte vi och handlade. Men det blev lite jobbigt, för vi kom fram till affärerna en halvtime före de skulle stänga, så det blev lite väl bråttom.
Jag var inte alls sugen på att shoppa heller, så jag fick sitta och åka bil (pappa stoppade i en peng i bilen för första gången, det var mycket roligare än vad det har varit förut!) och titta på film på barnklädesavdelningen. Mamma köpte en vindjacka, en fleecejacka, en fleecekeps och två tröjor.

Måndag 8/4
Det kändes lite konstigt att komma tillbaka till dagis igen efter att ha varit borta så länge. Jag höll fast mig i mammas ben när hon hade tagit av mig ytterkläderna, för jag ville inte riktigt att hon skulle gå. Men då kom några andra barn och tyckte att jag skulle vinka till mamma, så då släppte jag greppet direkt och sprang till fönstret där vi brukar vinka.

Söndag 7/4
Idag åkte vi hem till Sundsvall igen efter två veckor i Karbäcken och Borgafjäll. Det finns ingen snö kvar i Sundsvall, och mamma fick vårkänslor, så vi for ut och cyklade hela familjen. Dessutom ville mamma inte laga någon mat idag, så målet för cykelturen var Max.
När vi kom till Max mötte vi Mattias och Viktor där, pojkarna som jag lekte med i Brattbäcken. De hade varit och hälsat på sin mormor och morfar i Söderhamn och var på väg hem till Brattbäcken igen.

Påsken 2002
Eftersom mamma åkte hem och jobbade några dagar fick pappa och jag roa oss själva. Tack och lov har jag lyckats få en pappa som är lika skotertokig som jag så vi klev knappt av skotern de dagar mamma var borta.
Det finns naturligtvis undantag. En dag då det regnade passade vi på att besiktiga släpvagnen istället. Vet ni att man får pepparkakor där!
En dag var vi och hälsade på två killar i Brattbäcken, Mattias och Viktor. De hade nått jag saknat - LEKSAKER. Det tog inte många minuter innan jag tömt garaget på tennisracketar, bollar, båtar och bilar så allt låg över gårdsplanen. Appropå garaget, gissa vad de har där bakom - EN MINISKOTER!! Grön, men den duger.
Fastän det finns så mycket kul att hitta på blir man lej på pappa i längden, tur att pappas kusin Stina finns som räddning, hon är min idol.

När mamma kom tillbaka till stugan fortsatte vi i ungefär samma stil. Det blev mycket skotertid. Dessutom hann vi med några släktmiddagar, och jag fick leka lite till med Stina.

På påskdagen åkte vi upp till mormor och morfar i Borgafjäll. Petra, Maggan och Erik var också där, och Maggans katter. Jag blev väldigt förtjust i katterna, men de var väldigt ofta trötta, och då fick jag inte klappa dem. De låg i transportburen mest hela tiden när jag var inne. Konstigt...
Förutom skoteråkning har vi hunnit med att bygga en jätteskojig rutschkana som är som en gång genom snödrivan utanför stugan, och så har vi åkt spark i skidspåren. Jag ville gärna köra sparken själv, både uppför och nerför backarna, men vi satte ihop sparkarna till ett långt tåg, och då var det roligare att åka.

Bland de leksaker och pussel som finns i stugan är en låda med alla bokstäver en av de roligaste. Jag har tränat på bokstäverna genom att hålla upp en och en så att någon säger hur de ska låta, och sen har jag sagt likadant. Några bokstäver är mer intressanta än andra, som w till exempel ((b)lubbla-bee). Jag tycker om bokstaven a också, för att den liknar en fyra. Oftast säger jag inte a, utan fyra istället (sjya).

En av de bästa sakerna med påsken är att man får äta ägg. Mitt nuvarande rekord är fyra ägg till frukost (efter gröten/filen!), och jag lovar att jag skulle ha fortsatt äta flera om inte mamma och pappa stoppat mig.
Jag har fått äta godis i påsk också, men de flesta godisar har jag bara provsmakat en stund och sedan har jag spottat ut dem.